В Русе отбелязаха Деня на руската дипломация

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ беше домакин на празнична вечер, посветена на Деня на руската дипломация – 10 февруари. Събитието се организира по инициатива на Сдружение „Приятели на Русия „Александър Невски“ – Русе в партньорство с Генералното консулство на Руската федерация в Русе, Дружество 1940 – Русе към Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и Клуб на творците към Регионален съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва в Русе.

10 февруари е утвърден като Ден на дипломатическия работник през 2002 г. по повод 200-годишнината от създаването на Министерството на външните работи на Русия. За дата на установяване на дипломатическите отношения между Русия и България се счита 7 юли 1879 г.

Официални гости на вечерта бяха Татяна Грушко – генерален консул на Руската федерация в Русе и вицеконсулите Марина Сергунина и Алим Жаманов. Поздравителен адрес и цветя от името на кмета на Община Русе до Татяна Грушко връчи директорът на Общинско предприятие „Русе Арт“ Мариан Савов.

Специален поздрав към всички присъстващи беше музикалната програма с участието на талантливите млади изпълнители Мария Пенчева и Йоанна Иванова от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, Благовеста Димитрова от Вокално студио за поп и джаз „Икономов“ и Вокална група „Дунавски полъх“ при Възрожденско читалище „Зора“ с ръководител маестро Вили Икономов. В рамките на вечерта посетителите имаха възможност да видят филм за историята на руската дипломация и да разгледат изложба на книги по темата от фонда на Русенската библиотека.