В района на летището в Донецк отново избухнаха сражения (ФОТО 18+)

За изминалото денонощие украинските военни 34 пъти са обстреляли жилищни райони в Донецка народна република (ДНР), загинали са 15 души сред мирното население. Това съобщи днес на заседание представителят на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин, съобщи „Звезда“.

„За една нощ са регистрирани 15 обстрела на жилищни квартали, а основният удар бе по Горловка, Спартак и Донецк. Само за едно денонощие обстрелите са 34, в резултат на което са убити 15 цивилни, а ранени минимум 18 души“, съобщи Басурин.

От министерството на отбраната заявиха, че обстановката в района на донецкото летище сериозно се е усложнила. В момента там вървят тежки сражения.

„Днес имахме най-голямо количество загуби в личния състав – 24 убити и 30 ранени опълченци“, съобщи Басурин.

По думите му, загубите в редиците на украинската армия за едно денонощие са 50 души. Унищожени са 3 танка, две артилерийски оръдия, четири БТР и БМП.

В момента най-активно се водят сражения северо-западно от Донецк. Това е стратегически важен участък на фронтовата линия, тъй като се намира много близо до столицата на ДНР. Продължават битките за селата Пески, Авдеевка. Армията на ДНР се опитва да отблъсне украинските сили от тези позиции, за да не бъде допуснат нов обстрел по гъсто населени райони.

По-рано сутринта няколко снаряда се взривили в центъра на Донецк на тролейбусна спирка. В този момент там имало спрян тролейбус препълнен с пътници, в резултат на което са загинали 8 души, двама са починали от рани по-късно в реанимацията, има много ранени в тежко състояние.

Донецк3

Към разследването на трагедията вече се присиъединиха и експертите на ОССЕ. В момента специалистите изследват отломките от боеприпасите, намерени на мястото на обстрела. По-рано те определиха, че обстрелът се водел от северо-западна посока. Именно от тази страна обстрелват украинските сили.

Съветът за сигурност на ООН поиска обективно разследване на трагедията в Донецк. По-рано организацията нарече обстрела на спирката „предумишлено нападение на мирни граждани“. В заявлението предприето от Съвета за сигурност по предложение на Русия се подчертава, че виновните трябва да понесат наказание. В ООН оценяват обстрелите на граждански обекти в Донбас, като най-грубо нарушение на международното право.

Донецк5Донецк7Донецк4

Донецк2

Донецк6

Донецк1

Донецк

ИЗПЕПЕЛЕНОТО ОТ ВЗРИВА ТЯЛО НА ШОФЬОРА НА ТРОЛЕЙБУСАДонецк0