В покрайнините на Полша започнаха сблъсъци с украинските националисти

Вестник „Rzeczpospolita“ отбелязва, че активността на украинските националисти в крайните югоизточни райони на Полша в последно време значително се е повишила.

Полското издание съобщава, че радикалните украински националисти планират да присъединят погранични полски земи към територията на Украйна. Става дума за няколко такива района в Полша по границата й с Украйна. Представители на националистическите организации на Украйна твърде често започнаха да се събират в полското Подкарпатие, в следствие на което вече няколко пъти се стигна до сблъсъци с местното население. Засега е пострадала само символиката на украинските националисти.

„Преди всичко става дума за привърженици на десните украински обединения „Свобода“ и „Десен сектор“ – радикални фашизирани организации.
И двете политически групи споделят идеите на Украинската въстаническа армия и Организацията на украинските националисти, чиито членове по време на Втората световна война са извършили масовото убийство на поляци във Волин“- информира изданието Wiadomosci.onet.pl.

Според полските медии, в този контекст твърде опасно изглежда последното решение на украинския президент Петро Порошенко за утвърждаване на нови национален празник на Украйна. Както е известно, новият празник ще се чества на 14 октомври – денят на основаването на Украинската въстаническа армия.

В същото време от Министерството на отбраната на Полша съобщават за засилване на отбранителни сили по границата с Украйна и увеличаване на числеността на войските в източната част на страната. Това заяви министърът на отбраната на Полша Томаш Семоняк пред АssociatedPress. Той поясни, че причина за такова решение е продължаващият конфликт в източна Украйна и „заплахата, против която военнослужещите в източна Полша биха били по-ефективни“.