В плана за отбрана ще влязат формите на противоборство

Ефективното париране на предизвикателствата и заплахите за националната сигурност на Русия изисква тясно взаимодействие на властта не само във военната сфера, тъй като западните страни използват нови форми на противоборство, съчетаващи военните средства с невоенни. Това ще бъде отчетено при разработването на плана за отбрана за 2016 – 2020 г., заяви началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Руската федерация армейски генерал Валерий Герасимов.

Пред колегията на Министерството на отбраната Герасимов напомни, че главната задача на военното ведомство е в поддържането на боеспособността на армията, надеждно и гарантирано осигуряване на отбранителната способност на страната. Тази задача, отбеляза армейският генерал, сега се решава в нови условия — западните страни използват нови форми на противоборство, съчетаващи както военни, така и невоенни средства. При това широко се използват методите на политическо, икономическо и информационно въздействие.

Според началника на Генералния щаб при решаването на тези задачи предизвикателствата и заплахите могат да бъдат парирани само при тясно взаимодействие на органите на държавната власт с политическата, дипломатическата, икономическата, военната, информационната, социалната и други сфери.

Планът за отбраната за 2016 – 2020 г. трябва да бъде представен за утвърждаване от президента през декември тази година./ ТАСС