В Петербург се състоя премиерата на филма „Батальон“

В навечерието на Деня на защитника на Отечеството кинотеатрите в Русия ще представят новата лента на Дмитрий Месхиев „Батальон”. Филмът разказва за „женското лице” на войната и за съдбата на женски отряд, който води неравни сражения с врага в края на Първата световна война. Премиерата на филма се състоя на 18 февруари в Санкт Петербург.

Женският отряд, за който стана дума, е създаден през 1917 г. в Петроград. Филмът представлява малка история как след няколко години война, когато руската армия е деморализирана, а на фронта цари хаос, Временното правителство създава женски батальон на смъртта. Ръководител на батальона става кавалерът на Георгиевски орден Мария Бочкарьова (ролята играе изумителната Мария Аронова). В първите дни женският батальон се възприема от мъжете „на нож”, но много бързо се превръща в ярък пример на мъжество и патриотизъм по време на война.

Във филма се разказва каква жестока дисциплина е установила в батальона Бочкарьова и как в него се стремят да попаднат най-различни представителки на нежния пол. Главната задача на създателите на филма е да покажат психологическия прелом, преживян от героините на лентата. Всяка от тях има своя история за войната и своя причина, за да воюва в нея. Някои са дошли в батальона, разочаровани от живота, съпрузите на други са загинали, а някои просто са били наплашени. Дмитрий Месхиев — режисьор на филма — смята, че неговото лично отношение към възможностите и силата на жените силно са се променили през периода на снимане на картината. Сега режисьорът възприема напълно сериозно баналната фраза, че мъжете са по-слаби от жените и я смята за абсолютна истина: „Онова, което изтърпяха жените по време на снимките на филма, е страшно. Впрочем, всичко ще се види на екрана.”/ren.tv