В Осетия посрещнаха първия зимен празник Ципурс

Празник на помирението, начало на нов жизнен цикъл и обръщане на слънцето към пролетта се смята за Рождество в Осетия. В традиционния народен календар той се нарича Ципурс. И това е един от най-ярките и самобитни празници. Ципурс се смята за ден на духовно пречистване. Неговото название произлиза от древно иранска дума, която означава – четиридесет, празникът се предшества от четиридесет дневен пост.

OS 15Щом като слънцето залезе, около домовете се разпалват огньове от слама или или коренища от бял оман – които издават силно пращене.

  OS 1   

„Хората прескачат огъня, защото искат да се очистят и те вярват, че огънят отнася и изгаря всичко негативно, което се е натрупало“ – разказва Арават Будаев, жител на Владикавказ. Според народните поверия, огънят прогонва от дома всичко лошо. Затова се стараят той да бъде по-голям и по-ярък, тогава през новата година домакините ще бъдат щастливи. Младежите прескачайки огъня говорят: „Нека цялото зло да изгори в огъня“.

OS 6

На този ден в дома донасят клончета от различни бодливи растения. Прикрепват ги към прозорците, вратите и новите постройки. По този начин хората опазват своето жилище от всякакво зло.

              OS 8OS 17

За празника се пекат традиционни три пирога, символизиращи надеждата за спокоен и осигурен живот през новата година. Според старите хора, молитвите, които се произнасят през този ден, отиват директно при Бога.

         OS 19 OS 18

«Трите пирога символизират трите стихии – слънцето, въздухът и земята. На Всевишния, сътворил този свят, в продължение на векове, осетинците се молят с три пирога. А при светилището, в планинската местност, осетинците носят три триъгълни пирога», – пояснява преподавателят от Селскостопанския университет Аслан Хосаев.

                       OS 13

Колкото е по-обилна масата, толкова по-богата ще бъде настъпващата година. Почетното място на масата заема пирогът «Артхурон» – «Слънчев огън». В плънката обикновено крият парче тъкан, пръстен, къс дърво, монета – всичко това се смята за символ на благополучие. Гостите не ги черпят с този пирог, той е предназначен само за членовете на семейството. Пръстенът символизира сватба, дървото – новодомство, а тъканта – нещо ново.

OS 20OS 21

В Осетия Ципурс открива редица новогодишни празници. Това е мистичният «Хайраджити ахсав» (Нощ на дяволите), «Ногбон» (Нов ден) и «Фисанахсав» (Нощ на съдбата). Ципурс знаменува и обръщането на слънцето към пролетта, възраждането на нов живот и нови надежди. Затова традиционно в Осетия през тези дни звучи молитва, която не се е променила от векове – «Да се удължи нашият живот така, както днес се удължава денят».

OS 12OS 22

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/146342/