В околностите на Донецк вървят ожесточени сблъсъци

В околностите на Донецк върви ожесточена битка с използване на бронетехника. Военните действия са стигнали до Авдеевка, която е на 10 километра северно от донецкото летище, съобщи информационната агенция Руска Новинарска Служба с препратка към щаба на Донецка народна република.

По думите на очевидците, украинската армия води настъпление с голямо количество военна техника и жива сила, с танкове и артилерия.

Жителите на града правят опити да напуснат града.

На 15 километра на юг от столицата на самопровъзгласилата се република – в района на Еленовка, разузнавателна група на опълчението влезе в битка с разузнавателната група на украинската армия.

Опълченците продължават да контролират стратегически важния град Шахтьорск, с което не позволяват на украинските сили да продължат обкръжаването на Донецк. Защитниците на ДНР съобщават, че в резултат на сблъсъците са били унищожени около 100 украински военни и няколко единици бронетехника.

В посока на Първомайск продължава изтласкването на противника от града Попасная. Правителствените войски отстъпват и носят загуби.

Сутринта в сряда, над Харцизк е свален украински военен самолет, като в небето са били забелязани 6-7 парашутиста.

В Горловка опълченците разменили 17 украински военнопленни на Олга Канигина, която е обвинена от Службите за сигурност на Украйна в „участие за финансиране на сепаратизъм”. По-рано, с пропагандистки цели службите обявили Канигина за съпруга на командващия на опълчението на ДНР Игор Стрелков. Тя е била задържана на границата с Русия.

Сред онези, които опълченците използвали за замяна, са местен жител, гражданин на Грузия Василий Будик, 6 военнослужещи от 72-ра бригада, 3-ма военни от специалните части, един офицер и няколко служители на Службите за сигурност на Украйна.