В Норвегия отнеха дете на руско семейство, заради паднал зъб

Властите на Норвегия отнеха от руско семейство 5-годишния им син Оскар. Това съобщи омбудсманът на Русия Павел Астахов, предаде ТАСС.

Както се оказа, причината за отнемане на детето от родителите му, е паднал млечен зъб. Към омбудсмана се обърнал дядото на 5-годишния Оскар, който разказал цялата история.

Руското семейство живее в Норвегия временно, в град Тромс. Майката на детето е от Архангелск, завършила е университет в Норвегия, след което й предложили работа в митницата. Бащата на Оскар е от Мурманск, работи в Норвегия като механик в корабното строителство. Освен Оскар, те имат и 3-годишна дъщеря Александра. Семейството е с постоянно жителство в Псковска област, където Сергей и Наталия са планували да се върнат в най-скоро време.

Както разказа дядото, единият от млечните зъби на Оскар започнал да се клати, а майката докато обличала блузата на детето преди училище, случайно го ударила и зъбът паднал. В училището Оскар разказал случая на съучениците си, онези на свой ред споделили на учителя си, а той на експертите по образование, съответно случаят  стигнал до правоохранителните органи.

По думите на родителите, на 8 октомври Оскар не се върнал от училище. Тогава бащата Сергей и майката Наталия се обърнали в полицията. В отговор им било съобщено, че историята с падналия зъб се превърнала в основание за отнемане на детето от семейството. По-късно полицаите започнали да се интересуват за живота на 3-годишната Александра, в резултат на което, семейството взело решение веднага да се върне в Русия. В момента дъщеря им се намира при роднините си на територията на Русия.

Координаторът на обществената организация «Руски майки» Ирина Бергсет смята, че в Норвегия такъв вид киднепинг (отвличане) се счита за напълно законен.

«Съгласно местното законодателство, дете може да се отнема от всеки турист. На територията на тази държава руското гражданство няма никаква сила, тъй като Норвегия обявява всички хора, които се намират на нейна територия (без значение какво гражданство имат) за жители на Норвегия. Властите отделят над 2 милиарда евро специално за принудително приемане на норвежката националност и «генно освобождаване» на деца мигранти. За това са създадени «бригади за бързо реагиране», които без съд и следствие отвличат деца от традиционните им семейства и ги предават за осиновяване на еднополови двойки», поясни Бергсет.