В Новосибирск ще се учреди Международен център Владимир Висоцки

В сряда – 08.05 в Новосибирск ще се открие първият международен форум „Владимир Висоцкий – XXI век“, в рамките на който ще се проведе учредителен конгрес по създаване на Международен център Владимир Висоцки, който официално ще се нарича „Бард Россиий“.

Както съобщават от прес-службата на Правителството на Новосибирска област, във форума ще вземат участие изследователи на живота и творчеството на Владимир Висоцки от 11 страни на света. Гости на форума ще бъдат Изолда Висоцкая – съветска актриса и първа жена на поета, живеещият във Франция музикант Константин Казански и режисьорът-документалист Пьотър Солдатенков.

Форума ще открие IX фестивал на авторската песен „Свой остров“, а ще го закрие гала концертът „Родники мои серебряные“, на който ще се представи Тимур Шаов и ще му бъде връчен златен меддал „Бард России“. По време на фестивала на новосибирци за първи път ще им бъде представен музикалният спектакъл „Райские яблоки“ по произведения на Владимир Висоцки, поставен от Дома на Висоцки на Таганка.

Едно от главните събития на форума ще стане учредителният конгрес по създаване на Международен център на Владимир Висоцки, В Сибирския фонд по увековечаване  паметта на Владимир Висоцки, в състава на учредителите на международната обществена организация (МОО) ще влязат юридически и физически лица. Управлението на МОО ще се намира в Новосибирск, а в регионите на Русия ще се създадат местни отделения. Една от главните цели на Центъра ще бъде „изучаване на живота и творчеството на В.С. Висоцки, популяризиране и разпространение на това наследство по целия свят“.

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/V-Novosibirske-uchredyat-Mezhdunarodnyj-tsentr-Vladimira-Vysotskogo-15367