В неделя в Украйна се проведоха местни избори

Избирателните участъци в Украйна приключиха работа в 20:00 ч. местно време в неделя, съобщи ТАСС.

В Донецка и Луганска области не са гласували в 273 населени места.

ЦИК не е провеждала местни избори в контролираните от Киев територии в 125 селища в Донецка и 146 в Луганска области. Освен това избори не са се състояли и в Луганск, Донецк, Горловка, Енакиево, Шахтьорск, Ясиноватая и редица други градове, намиращи се в контролираните от опълченците територии.

Объркване е настанало и в още два града в Донбас – Мариупол и Красноармейск, където гласуването така и не започна. Както отбелязаха в териториалната избирателна комисия, това е било свързано с грешки при печатането на бюлетините. Местните избирателни комисии се обърнали към ЦИК с молба да пренесе изборите заради невалидни бюлетини. На свой ред ЦИК в Украйна нарече подобна отмяна неоснователна.

По думите на представителят на комисията Михаил Охендовски, представителите на избирателните комисии в Мариупол и Красноармейск са имали „пряк умисъл“ да прекратят изборите, и могат да бъдат подведени под наказателна отговорност. „Бе измислен изкуствен повод“, заяви Охендовски.

Той отбеляза, че решението на съда в Красноармейск, което членовете на комисията са взели в качеството на обоснование, е незаконно, ще бъде обжалвано и вероятно „отменено от съда на висша инстанция“ още днес.

Представителят на ЦИК призова представителите на избирателните комисии в Мариупол и Красноармейск „да проявят здрав разум, да приемат бюлетините и да отворят избирателните участъци“. „Дори и да отворят в шест вечерта, изборите ще се състоят“, каза той.

В случай на отказ, по думите на Охендовски, Върховната рада ще трябва да приеме специален акт за назначаване на нова дата за изборите в Мариупол и Красноармейск. „ЦИК не може да направи това“, уточни той.

На свой ред украинският президент Петро Порошенко нарече ситуацията в Мариупол „категорично неприемлива“. Той поиска от Върховната рада да внесе изменения в законодателството на страната за провеждане на избори в Мариупол през тази година. Порошенко също така поиска от правоохранителните органи да разследват причините за отмяната на гласуването. Към момента на затварянето на избирателните секции в цяла Украйна обаче, гласуването в Мариупол и Красноармейск така и не бе започнало.

Местните избори се проведоха в Украйна в неделя по новия избирателен закон. Областните, градските и районните съвети се избираха по пропорционална система с открити списъци. Резултатите трябва да бъдат определени до 4 ноември и обнародвани в течение на пет дни.

Избирателната активност на изборите е била сравнително ниска. Според данните на украинската гражданска мрежа „ОПОРА“ от 17:00 тя е била 36.2%, В централните области на страната – Виницка, Житомирска, Черкаска, Киевска, Кировградска, Черниговска и Сумска избирателната активност е 37.4%. В западните Лвовска, Иванофранковска, Закарпатска, Тернополска, Хмелницка, Ровненска, Волинска и Черновицка области е 38,1%, а в източните Донецка, Харковска, Луганска и Днепропетровска е 33.5%. В Южните области – Одеска, Херсонска, Николаевска и Запорожска – 33.5%.

Очаква се първите резултати от екзитполовете да излязат по-късно днес.