В Мюнхен се договориха за примирието в Сирия

Примирието в Сирия трябва да започне след седмица, а междусирийските преговори за политическото разрешаване на кризата могат да се възобновят още до края на този месец. Това са основните резултати от срещата в Мюнхен на страните-участнички в Международната група за подкрепа на Сирия, предаде ТАСС.

Представителите на страните и международните организации трябваше да проведат на масата за преговори близо пет часа, почти два пъти повече от планираното. Затова пък резултатът оправда очакванията: успяха да решат основните въпроси, оставяйки в скоби обаче един крайно важен проблем, а именно съгласуването на списъка на терористичните организации.

На срещата участваха представители на Русия, САЩ, Египет, Китай, Германия, Франция, Великобритания, Ирак, Иран, Италия, Йордания, Катар, Ливан, Оман, Саудитска Арабия, Турция, ОАЕ, както и ЕС, ООН и Лигата на арабските държави.

„Ние се договорихме за прекратяване на огъня, което ще влезе в сила в рамките на една седмица. Изключително важно е да се сложи край на кръвопролитията и насилието“, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, представяйки резултатите от заседанието на съвместна пресконференция с участието на руския външен министър Сергей Лавров и специалният посланик на генералния секретар на ООН Стефан де Мистура.

Както уточни Кери, постигнатото споразумение „се отнася за всички страни в Сирия с изключение на „Ислямска държава“ и „Ал Нусра“, както и други терористични организации, определени от Съвета за сигурност на ООН“.

Немският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви пред журналисти, че Русия и Иран трябва да окажат натиск върху сирийските власти с цел гарантиране на примирието. „Сега става дума за това Москва и Техеран да накарат режима на Асад да прекрати огъня. Това се отнася, от друга страна, и за многобройните обединения на сирийската опозиция, които трябва да прекратят бойните действия“, заяви министърът.

Специалният посланик на генералния секретар на ООН призна, че реализирането на задачата за установяване на примирие ще бъде сложно. „Това е доста голямо предизвикателство да се постигне примирие в толкова кратък промеждутък от време“, каза Де Мистура, като добави, че става дума не за пълноценно примирие, а за прекратяване на бойните действия.

С цел практическото реализиране на задачата за прекратяване на огъня от всички влизащи в преговорния процес участници в разрешаването на сирийската криза бе прието решение за създаване под егидата на ООН на работна група с председатели Русия и САЩ. По думите на руския външен министър, в мандата на тази група, участници в която ще бъдат военни и дипломати, ще влязат, в частност, определени райони, контролирани от терористите.

На свой ред държавният секретар на САЩ добави, че задача за групата ще стане „определянето на реда и условията на дългосрочно, всеобхватно и трайно прекратяване на насилието в Сирия“.