В музея-заповедник Царицино

Местността, нарчена впоследствие Царицино, е известна от края на XVI век като село Богородское – наследство на царица Ирина, сестрата на Борис Годунов.

През 1633 година селото , преименувано в Чёрная Грязь, става владение на болярите Стрешневи, роднини на съпругата на първия цар от династията Романови – Михаил Фьодорович.

Петър I след Прутския поход през 1712 предоставил Чёрная Грязь и близките селища на молдовския княз Дмитрий Кантемир, съюзник на Русия срещу Турция, който бил принуден да се премести в Русия.

Царицино при Екатерина Велика

През пролетта на 1775 година императрица Екатерина II, при разходка на територията на Чёрная Грязь, била очарована от красотата ма местността и незабавно я купила от княз Дмитрий Кантемир.

Това не се е извършило без препоръката на княз Григорий Потьомкин; вероятно, той е измислил новото звучно име за Чёрная Грязь и е дал идеята на Екатерина за изграждане на нова подмосковна императорска резиденция. В писмо до своя постоянен кореспондент- барон Грим, Екатерина пише :

Моето ново владение нарекох Царицино, по общото мнение, това е истински рай…“

Покупката от Императрицата на Царицино и неговата по-нататъшна съдба е свързана с празнуването на годишнината а Кючук-Кайнарджийския мирен договор , сключен между Русия и Турция след Руско-турската война от 1768-1774г. (Споразумението е подписано в селото Кючук Кайнарджа, днес Кайнарджа, Североизточна България, на югоизток от Силистра).

Именно в Царицино се е състояло „тържественото потвърждаване“ от Екатерина II на Кючук-Кайнарджийския мирен договор.

Царицино е паметник на така наречената „руска готика“ (псевдоготика). Над създаването на императорската резиденция в продължение на 20 години са работили последователно двама от най-известните архитекти на тази епоха – Василий Баженов и Матвей Казаков.

През 1993 година е създаден Държавният музей-заповедник „Царицино“. Той не е просто музеен комплекс, това е едно от най-красивите места не само в Москва, но и в Русия.

Музейните експозиции наброяват над 30 000 експонати.

Парк „Царицино“

В парке "Царицыно" будут проводить бесплатные сезонные квесты - РИА Новости, 12.05.2017

Музей-заповедник «Царицыно»

В Москве разработают проект сохранения руин домика садовника в музее-заповеднике «Царицыно» — РТ на русском

File:Царицыно. Мост через овраг 2018 01.jpg - Wikimedia Commons

 

Източник:

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%86%D1%8B%D0%BD%D0%BE_(%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%86%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D0%B9_%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%BB%D1%8C)