В мрежата се появиха неизвестни по-рано произведения на Толстой

Проектът „Весь Толстой в один клик“ е завършен, в мрежата се появи пълната  електронна версия на уникалното 90-томно юбилейно събрание на съчиненията на Лев Толстой. В създаването на което са взели участие 3000 доброволци от 49 страни, е съобщила правнучката на писателя Фекла Толстая на пресконференция в четвъртък.

Първото и единствено, нямащо аналог събрание на съчиненията на Лев Толстой в 90 тома, в което са влезли всичките произведения на писателя, включително всички чернови и дневници, се е издавало в продължение на 30 години – от 1928 до 1958 година в ограничен тираж от 5000 екземпляра

„Три хиляди доброволци от 49 страни са откликнаха на нашия призив в интернет и помогнаха да се редактира цифровизираният вариант на 90 тома за 541 дни“, — разказва Толстая. За да се доближи максимално електронната версия до оригинала, доброволците три пъти са прочели 46820 страници.

“ Този проект може да бъде наречен въплoщение на мечтата на Толстой – добрите хора да се обединят за важни дела”.- казал съветникът на Президента на РФ по културата Владимир Толстой, праправнук на писателя…

„Сбъдна се още една мечта на Толстой, който се отказал от авторските права, за да може всеки да чете неговите произведения. Сега това е възможно в интернет, така че това не е краят, а само началото на нашия проект, днес читателите ще започнат да се запознават с неизвестните на широката публика произведения на Толстой — чернови и дневници,които са били издадени в много ограничен тираж”, — казала Фекла Толстая.

По думите на писателя Павел Басински, именно дневниците са главното произведение на Толстой, а не неговите романи. „Но преди те бяха недостъпни на практика…, а сега е осъществено грандиозно събитие „, — добавил Басинский.

Да се прочете целият Толстой „с едно кликване“ е възможно на сайта www.Tolstoy.ru

http://vseruss.ru/novosti/rossiya-1/V-seti-poyavilis%27-ranee-neizvestnye-proizvedeniya-Tolstogo-21466