В Москва стартира „Нощ в музей“

В почивните дни на третата седмица на май в Москва отново стартира харесалата се на столичните жители „Нощ в музей“ – десетата за Европа и осмата за Москва.

Àêöèÿ "Íî÷ü â ìóçåå"

Тази година в столицата ще има около триста културни площадки. Организирани са маршрути, които дават възможност за една нощ да се посетят десет музеи.
Да се научи, какви са тези маршрути и да избереш някой от тях може на сайт на „Нощи в музея“. Според един от координаторите на проекта – художника Фьодор Павлов-Андреевич, наблюдава се истински музеен бум! Ето какво разказа той за „Гласът на Русия“ в навечерието на старта на акцията:
– Всеки час към нас искат да се присъединят все повече хора. В същност, проектът говори сам за себе си. Той дори няма нужда от популяризиране, както преди няколко години, той трябва само да се координира.
Мнозинството музеи ще бъдат открити безплатно от 18 часа вечерта и до полунощ. Ярки събития на музейната нощ ще станат уличните зрелища, които ще се разгърнат на най-популярните градски площадки. Сред тях особено изпъква Нощен музеен поход.
За първи път той беше организиран миналата година и той толкова удачно премина, че беше решено да се повтори. Както се очаква, тази година в него ще участват около 5 хиляди души. Това ще бъде своего рода карнавално шествие, което ще съедини главните музеи на Москва.
За първи път за участие в „Нощи на музеите“ са привлечени чуждестранни художници. Така например, английският куратор Дейвид Грин създал Музей на видеоарта под открито небе за да може на огромен екран да покаже видеохитове от целия свят. Особено внимание е отделено на пешеходните зони: Стюарт Семпъл в центъра на стара Москва ще генерира сапунени мехури във формата на смайлики и всеки ще може да участва в този процес. А Питър и Морган Стенли се готвят някъде да преобърнат товарни коли, натоварени със цветя. За сега не се разкрива къде именно ще стане това. Онези, които ще видят по пътя си планина от разхвърляни цветя, могат да вземат със себе си и цветя, и благоуханието на „нощта в музей“.
Завладяващи зрелища очакват публиката не само в центъра на Москва. Нощните посетители ще бъдат приети от музеи-имения в покрайнините на града – Астафево, Вороново, Архангелское…От сутринта до полунощ ще бъдат открити експозиции в парковете Коломенское, Измайлов, Лефортово и Люблино. А в централния парк за култура и почивка „Горки“, музикалният театър „Станиславски и Немирович-Данченко“ ще покаже балета „Жизел“. Специално за това на голяма тревна площ ще бъде построена театрална сцена с декорации, докарани тук за една вечер.
А в галерията на ул. Солянка ще може дори да се посрещне разсъмването! Тук „Нощ на музеите“ открива изложба на виенската художествена група Gelitin, и на посетителите е предоставена възможността да се разхождат до 6 часа сутринта.