В Москва стартира "Космическая неделя"

Тази година дом-музеят „Сергей Корольов“ започна подготовката за Деня на космонавтиката дълго преди самия ден – 12 април. Старт на «Космическата седмица» постави изложбата с автографи на Юрий Гагарин, посветена на 80-годишнината от рождението на първия космонавт. В киносалона на Музея на космонавтиката е започнал Фестивалът на документалните филми SpaceDocFest.

G6G2

В почерка на Юрий Гагарин специалистите виждат целеустременост, трудолюбие, при това – откритост и искреност. Но не само на графолозите изложбата дава възможност да  разберат характера и съдбата на първия космонавт.

В експозицията е представен уникален документ – най-първият автограф на Юрий Гагарин. Направен е на 12 април 1961 година. Трудно е дори да си представиш, колко автографи той е раздал впоследствие. Гагарин посещава много страни и става един от най-обожаваните космонавти на своята епоха.

108 минути, които промениха Света, се случиха благодарение на много фактори. Немаловажни са мотивацията, взаимното доверие. В писмо от юг, адресирано до съпрузите Корольови, Гагарин пише за това, как загаря. По форма и по тон това съвсем не прилича на писмо на офицер до ръководителя. В космическия отряд са съществували особени отношения…

G7 G8

Корольов се е отнасял към всички космонавти като към свои синове. Но в работата той е бил много суров. Треперели са от неговия поглед. Като такъв колос е влязъл в историята.

G12G9

С филма «Мир состоит из звезд и людей» се открива SpaceDocFest – форум на документалните ленти за Космоса. Отношението към филмовата индустрия е ключ към разбиране на няколко десетилетия.

G10

Лично аз имам чувството, че тази точка служи за начало на нова ера на човечеството, космическата ера, – казва ветеранът на ракетните войски от стратегическо назначение Енвер Кензин. – И аз мисля, че след време ние ще говорим не толкова години преди нашата ера, а ще въведем ново отчитане, нова летопис – толкова години преди космическата ера и толкова години космическа ера“.

G11

В нашето поколение имаше романтика, – разказва космонавтът изпитател Ирина Пронина. – Защото когато Гагарин полетя в Космоса, ние всички бяхме първокласници- второкласници и всички мечтаехме за Космоса. Особено когато излетя Валентина Терешкова – всички поис        каха, и аз също. И това романтично време сложи отпечатък на нашето поколение“.

G3

Космонавтиката е уникална област, в която са необходими и съвременни технологии, и способност да се мечтае. Корифеите на индустрията са убедени, че усвояването на звездите няма да спре, докато на нашата планета има романтици.

http://tvkultura.ru/article/show/article_id/110691