В Москва се прощават със загиналия край Луганск руски журналист

Днес Москва ще изпрати в последния му път журналистът Антон Волошин, който загина на 17 юни край Луганск, в резултат на обстрела, извършен от украинската армия, съобщи ИТАР-ТАСС.

Прощаването с журналиста ще започне на обяд в студиото „Специален кореспондент“, намиращо се на ул. „Правда“ в Москва, след което Волошин ще бъде погребан в Троекуровкото гробище в руската столица, където на 20 юни бе изпратен и колегата му, кореспондентът на ВГТР, Игор Корнелюк.

Припомняме, че снимачната група на ВГТРК попадна под минометния обстрел в близост до блокпоста на опълченците край Луганск. Журналистите заснемали репортаж за това, как бойците от народната самоотбрана извеждат от опасната зона групи бежанци. Всички репортери са били с отличителни знаци с надписи „СМИ“.

Според очевидци, мината се е взривила в непосредствена близост до снимачната група. Волошин загива на място, а Игор Корнелюк е откаран в местната болница, където по-късно умира в следствие на тежките наранявания. Операторът Виктор Денисов не е пострадал при обстрела, тъй като се е намирал на известно разстояние от снимачната група.

Антон Волошин е бил само на 26 години. Роден е на 16 август 1987 г. През 2011 г. завършва Моковския инженерно-физически институт (МИФИ) специалност „инженер на изчислителни машини, комплекси, системи и мрежи“.

През май 2013 г. Волошин постъпва на работа като видеоинженер във ВГТРК. Зимата на 2013 г. журналистът е изпратен в Украйна, където работи първо по темата за „майдана“, а след това отразява събитията в източната част на страната.

В Москва изпращат Волошин в последния му път по-късно от колегата му Игор Корнелюк, тъй като по молба на роднините му, е направена експертиза на тленните му останки.

Реакциите, които предизвика гибелта на руските журналисти

Големите международни и правозащитни организации и професионални обединения предявиха искания за осъждане на убийството на руските журналисти и поискаха разследване на обстоятелствата около случилото се.

В редакцията на ВГТРК пристигнали съболезнования от много теле- и радиокомпании, вестници, списания и интернет издания от цял свят.

Руският президент Владимир Путин подписа указ за посмъртното награждаване на загиналите в Украйна журналисти с орден за мъжество.

На 17 юни президентът на Украйна Петро Порошенко изрази пред руския си колега Владимир Путин своите съболезнования във връзка с гибелта на руските журналисти.

На 18 юни Съвета за сигурност на ООН прие заявление, в което призовава за разследване на смъртта на репортерите в Украйна.

В същото време, постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви, че убийството на руските журналисти би могло да бъде и целенасочен акт.

Волошин2