В Москва пристигнаха мощите на Свети Димитър Солунски

Днес в Новоспаски мъжки манастир в Москва пристигнаха мощите на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. Светинята е доставена от делегация на Еладска православна църква, съобщава РИА новости.

Това събитие е свързано със 70-годишнината от победата във Великата отечествена война (Втората световна). Десницата на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец е донесена в Москва от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон (Калпакидис).

В тържественото посрещане на гръцката делегация пред стените на манастира взеха участие ветерани от Афганистан и кадети от различни военни школи. Във връзка с това, празничния молебен бе отслужен от игумена на Новоспаската обител епископ Воскресенски Сава.

„Мощите на Свети Димитър Солунски ще останат в Новоспаския манастир до 18 февруари. При необходимост, обителта ще се затваря в края на деня с последния посетител“, увериха от манастира. Мощите постоянно пребивават в гръцкия манастир Панагия Довра.

Първият каменен православен храм в Русия от времето на княз Иван Калита е издигнат именно в чест на Свети великомъченик Димитър Солунски Чудотворец. В последствие на мястото на този храм бе издигнат Успенския събор на територията на Кремъл в Москва.