В Москва откриха паметник на ген. Скобелев

Ръководителят на администрацията на  руския президент Сергей Иванов прие участие в церемонията по откриването на паметника на генерал Михаил Скобелев, на която бяха отбелязани заслугите на генерала в поставянето на основите на професионалния кодекс на защитниците на Отечеството и в осигуряването на приемствеността на поколенията на руските армии и флота.

Паметникът, създаден по инициатива на Руското военно-историческото дружество (РВИО), е основан на 9 декември, в Деня на героя на Отечеството, в близост до сградата на академията на Генералния щаб.

Монументът представлява 4-метрова бронзова статуя на ген. Скобелев на кон. Автор на произведението е народният художник на Русия Александър Рукавишников, който спечели с този проект конкурс, на който бяха представени 17 варианта на скулптурата.

В церемонията по откриването участваха и руският министър на културата Владимир Мединский – председател на РВИО, ръководителят на научния съвет на дружеството, ръководителят на ЦИК Владимир Чуров и президентът на Международния Скобелевски комитет – космонавтът Алексей Леонов.

По време на откриването на паметника Иванов отбеляза, че генерал Скобелев като представител на знаменитата военна династия, е бил човек на дълга, истински патриот и е вдъхновявал мнозина със своя пример.

Ръководителят на Кремълската администрация определи като символичен факта, че новият паметник на генерала е открит именно срещу сградата на академията на Генералния щаб, в която се гради висшият офицерски състав на РФ. „Така е било и така ще бъде”, добави Иванов.

Руският министър на културата Владимир Мединский напомни, че първият паметник на ген. Скобелев в Москва се намирал на Тверски площад и е свален през 1918 г. според декрет  за премахване на паметниците  в чест на царете и техните слуги . „И, като цяло, Скобелев наистина е бил слуга – слуга на царя и на народа”, каза министърът. „Враговете му се страхували от него, а появата му на фронта всявала страх и ужас”, отбеляза Мединский. „Понякога щабни офицери му завиждали и , казвали, че е ненужно генералът да проявява такава безсмислена храброст; да се впуска в бой вдигайки на крак войниците в атака, това не е генералско дело, а войниците го боготворяли”, допълни той.

Нито един друг генерал не се е грижил така за своите войници. „И днес ние трябва да признаем, че ако в нашата история имаше наистина такъв абсолютно чист, стопроцентов архетип на руския герой, то разбира се, това е първообразът на генерал Скобелев”, каза министърът.

На свой ред Иванов припомни, че съвременниците на генерала са говорили за него като за герой, равен на Суворов. „И такова сравнение с руския пълководец генералът, разбира се, е заслужил с пълно право”, убеден е ръководителят на президентската администрация.

Скобелев е наричан още „белият генерал” заради това, че винаги е влизал в сражение в бял мундир  и на бял кон. Българският народ го почита като национален герой – генералът се е прославил по време на руско-турската война през 1877-1878 г., когато Русия е помогнала за освобождаването на балканските славяни от турското робство.