В Москва обявиха създаването на Комитет за спасение на Украйна

Бившият украински премиер Николай Азаров на пресконференция в Москва обяви създаването на Комитет за спасение на Украйна. Той предложи да бъде издигнат за президент бившият депутат Владимир Олейник, който призовава за предсрочни избори.

Бившият украински премиер сам оглави организацията, като за основание за създаването на структурата той посочи създалата се в страната обстановка.

„Ние предлагаме на всички граждани, политически партии, профсъюзни и обществени движения да се обеднят и с общи усилия да бъде възстановен реда в нашия дом“, заяви Азаров.

„Ние знаем кой извърши държавният преврат в Украйна, кой отказа диалог със своя народ. Комитетът за спасение сега счита, че без смяната на политическото ръководство на страната е невъзможно да бъде възстановено съгласието. Комитетът за спасение се създава извън Украйна, за съжаление, но аз съм убеден, че ние ще се върнем. Обръщаме се към украинския народ – ние сме готови да поемем отговорността за възстановяването на развитието на Украйна“, отбеляза Азаров.

По думите му, днешните украински власти са несамостоятелни, те просто изпълняват командните на Запада.

„Този режим – той е несамостоятелен. Сега те просто изпълняват командите и получават за това подаяния във вид на кредити. МВФ окончателно се дискредитира, показвайки, че е готов, нарушавайки устава, да предоставя кредит на страна, провеждаща бойни действия“, посочи още той.

Комитетът предлага провеждането на предсрочни президентски и парламентарни избори. За президентския пост Азаров предлага бившият депутат от Върховната ада Владимир Олейник, който на свой ред заяви за необходимостта от провеждането на предсрочни избори.

В състава на Комитета няма да влезе бившият украински президент Виктор Янукович, както и хора от обкръжението му. „Когато в комитета този въпрос (за поканата на Янукович) бе обсъден, ние взехме решение, че в състава на Комитета не бива да присъстват тези, които са били тясно свързани с бившия украински президент“, поясни Азаров, като добави, че „на този етап“ даденият въпрос е „решен и затворен“.

Коментирайки новината за създаването на комитет за спасение на Украйна, прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че в Кремъл нямат отношение към тази инициатива. „Безусловно, тепърва предстои детайлно да се запознаем с направеното изявление“, каза той.

По думите на Песков, ситуацията в страната е „далеч от идеална“ и се наблюдава тенденция към икономическа деградация. „Засега признаци или надежда за подобряване на икономическата ситуация ние не виждаме“, подчерта той, като отбеляза, че спирачка по пътя на икономическото развитие е „нерешаемият конфликт в Донбас“. „Украинските власти в нарушение на Минските споразумения отказва преките контакти с представителите на Донбас. Ние знаем, че и другите положения не се изпълняват“, добави той.