В Москва започнаха консултации между сирийските власти и опозиция за мирно решение на конфликта

В Москва започнаха консултации между представители на сирийските власти и сирийската опозиция за мирно решаване на конфликта в страната. Преговорите са четиридневни и в тях ще участват около 30 души.

Срещата, в която няма да участват международни посредници, ще премине в два етапа. Първите два дни ще преговарят представители на различните опозиционни групировки, за да изработят дневния ред на срещата, след което към тях ще се присъединят пратениците на официален Дамаск. Не се предвижда приемането на заключителен документ, тъй като целта на разговорите на този етап е да се установи диалог между противопоставящите се страни в сирийския конфликт, предаде БНР.

Въпреки че по време на разговорите няма да присъстват официални представители на Русия, възможно е участниците в срещата да бъдат приети от външния министър Сергей Лавров. В самите преговори ще участват руски учени и специалисти по проблемите на Близкия изток.

Консултациите в Москва са първите от февруари 2014-а г., когато приключи вторият кръг от преговорите в Женева, участниците в които не успяха да постигнат конкретни споразумения.