В Москва бе открита най-голямата джамия в Европа

В Москва след десетгодишна реставрация бе открита Московската съборна джамия. Тя е построена през 1904 г. През съветските години тя не е закрита и е била единствената действаща джамия в руската столица. Реставрацията на храма е започнала през 2005 г., когато сградата е била призната за опасна и всеки момент е могъл да се срути покрива.

След реставрацията площта на комплекса се е увеличил 20 пъти и днес достига до 19 хил. кв. м, като по този начин мюсюлманската светиня в Москва е най-голямата в Европа. Сега в Съборната джамия в комфортни условия могат да извършват молитви до 10 хил. вярващи едновременно. Три от шестте етажа на сградата са заети от зала за богослужения, а останалите са стаи за ритуално измиване и служебни помещения. В джамията са изградени и седем асансьора, монитори, на които се предава случващото се в централната зала и съвременна климатична система.

Церемонията по откриването на джамията бе водена от руския президент Владимир Путин и председателя на Съвета на мюфтиите в Русия Равил Гайнутдин. В качеството на гости на церемонията присъстваха турският президент Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Палестина Махмуд Абас, както и ръководителите на руските региони, където живеят предимно мюсюлмани.

В речта си на откриването на джамията руският президент Владимир Путин припомни, че Русия е създадена като многонационална и мултиконфесионална страна, и във взаимното обогатяване на културата, традициите и религиите са се заключавали и се заключават и днес своеобразието и силата на страната. „Например, мюсюлманската общност в Москва е създадена още през Средновековието, свидетелство за това са татарските корени в названията на много улици в нашата столица“, заяви руският държавен глава.

Путин отбеляза ролята на мюсюлманските религиозни лидери в укрепването на мира и съгласието в Русия и в борбата им с религиозния екстремизъм. Работата по противодействието на фундаментализма е особено важна в условията, когато терористичната  групировка „Ислямска държава“, извращаваща исляма, се опитва да вербува свои последователи в Русия, подчерта Путин.

„Мюсюлманските лидери в Русия храбро и безстрашно, използвайки своя авторитет, противодействат на екстремистката пропаганда“, каза още руският президент.

„Искам да изразя огромното си уважение към тази хора, те наистина вършат работата си героично и понасят загуби. Но не се съмнявам в това, че те и в бъдеще ще възпитават вярващите на принципите на хуманизма, милосърдието и справедливостта“, добави той.

На свой ред председателят на Съвета на мюфтиите на Русия Равил Гайнутдин нарече откриването на джамията „историческо събитие, способстващо за укрепването на мира, развитието на добросъседските и взаимно изгодните отношения между страните, народите и културите“.

„Русия е наследник и славен продължител на всички култури и религии в Евразийското пространство“, подчерта Гайнутдин.

Той припомни, че планът за реставрирането на джамията е бил одобрен от президента Путин и не би бил осъществен без подкрепата на властите в Москва.

След церемонията Путин, Гайнутдин, Ердоган и Абас разгледаха джамията.