В. „Монд“: Бойко Борисов отново спечели, но трудно ще направи правителство

Бойко Борисов отново спечели, образно казано, облога да стане за трети път премиер на България, отбелязва в кореспонденция от София френският в. „Монд“. Но Борисов ще трябва да се съобразява с ултранационалистически партии, за да сформира управляващо мнозинство.

Има нещо, което Борисов знае много добре да прави и то е да печели изборите, коментира авторът на статията Ален Сал и припомня, че Борисов този път е избегнал победоносното поведение, коментирайки новата изборна победа и е признал, че битката е била трудна. Той е призовал страната да остане единна, преди да поеме ротационното председателство на ЕС от януари догодина.

По време на предизборната кампания хипотезата за голяма коалиция между двете големи политически формации в България бе споменавана, но лидерката на БСП Корнелия Нинова отхвърли ясно тази възможност вчера. Изданието отбелязва, че Борисов се утвърждава като неизбежна личност в българския политически пейзаж вече 10 години и припомня, че двата му премиерски мандата са приключили предсрочно, но пък после партията му е спечелила изборите.

Изборният успех на Борисов от неделя му позволява да изтрие тежкото поражение на кандидатката на неговата партия на президентските избори през ноември 2016 г., победена от кандидата, подкрепян от БСП Румен Радев. Вестникът припомня и кариерата на Борисов в сферата на сигурността и политиката.
Лошата новина от вчерашната вечер за Борисов е дисквалифицирането на неговия досегашен партньор в управляващата коалиция – Реформаторския блок, допълва изданието. Следователно ГЕРБ ще трябва да се съюзява с Обединените патриоти – коалиция, съставена от три ултранационалистически партии, от които едната е крайнодясна и проруска.

Партията на Борисов би трябвало да може да се разбере с популиста Веселин Марешки, самопровъзгласил се за българския Тръмп, натрупал богатство от бензиностанции и аптеки.

Вестникът цитира и депутата от ГЕРБ Димитър Главчев, който казва, че партията му няма да се съюзява с етническа партия и ако не успее да състави коалиция, ще управлява в малцинство.
Вестникът се спира и върху представянето на ДПС, което с процентите си от вота е успяло да ограничи „щетите“ след създаването на конкурентна формация, подкрепяна от Анкара, която не успя да прехвърли бариерата за влизане в парламента.

Източник: Новини.бг