В МИД се заговори за възможно излизане на Русия от Договора със САЩ за стратегическите нападателни оръжия

Русия вероятно ще се оттегли от Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ), ако САЩ продължи да развива своята система за противоракетна отбрана, заяви директорът на отдела за сигурност и разоръжаване  на Министерството на външните работи на Русия  – Михаил Улянов, съобщи „Интерфакс“.

Руското Министерство на външните работи (МИД) изрази недоволство във връзка с това, че въпреки напредъка в преговорите с Иран, Европейския сегмент на американската ПРО се развива със същите темпове. МИД посочи, че в договора съществува точка, която позволява той да бъде прекратен.

„Не може да не ни безпокои фактът, че САЩ продължава да обогатява потенциала и развива своята система за противоракетна отбрана (ПРО), без да се съобразява с интересите и загрижеността на Русия. Подобна политика  може да подкопае стратегическата стабилност и може да доведе до ситуация, в която Русия ще бъде принудена да използва правото си за излизане от Договора“, заяви Михаил Улянов. Заедно с това, дипломатът подчерта, че дори сега Москва продължава да изпълнява стриктно своите задължения по Договора.

Той напомни, че в договора е предвидена опция за излизане от него, ако една от страните реши, че свързаните със съдържанието на Договора изключителни обстоятелства, поставят под заплаха нейните висши интереси. Също така, Улянов подчерта: „На този етап, ние преценяваме, че противоракетната отбрана на САЩ все още не е достигнала ниво, което би представлявало заплаха за ефективността на руските стратегически възпиращите сили“. „Но Русия няма да седи и да чака със скръстени ръце“, отбеляза още той. „Докато САЩ продължава да укрепва своята сигурност с методи,  които намаляват нивото на сигурност на Русия, да се говори за по-нататъшно ядрено разоръжаване едва ли е възможно“, каза дипломатът.

Той заяви, че Москва смята претекста на Съединените щати, че изграждането на системата за противоракетната отбрана е в отговор на иранската заплаха, – за абсолютно несериозен. През 2009 Обама оправда „поетапен адаптивен подход“ за изграждането на Европейския сегмент от глобалната противоракетна отбрана, тогава от страна на САЩ се твърдеше, че ако заплахата от Иран престане да съществува, необходимостта от Европейският сегмент може да отпадне“, напомни Улянов.

„Днес ние виждаме, че въпреки сериозните положителни промени в иранското досие, програмата на ПРО на САЩ продължава да се развива със същите темпове, като междувременно се оправдава с предтекста, че договореностите с Техеран все още  не са окончателни, и все още съществува заплаха не само ядрена, но и от стратегическата ракетна програма на Иран, както и ракетни рискове, свързани с други държави с техните ракетни технологии, и така нататък“, добави в заключение Улянов..