В Луганск създадоха щаб за управление на Югоизточна Украйна

Лидерът на луганското проруско движение Витали Болотов, на 20 април обяви пред сградата на Съвета за сигурност  на Украйна за създаването на координационен единен щаб за управление на югоизточните региони на Украйна, като централата ще бъде разположена в Донецк, съобщи порталът „Руска пролет”.

Според електронното издание, Болотов  подчерта, че луганска област е най-подходяща за постигането на поставените задачи относно официалния статут на руския език, референдума и др.

„Луганск беше първият, който вдигна знамената и сега трябва първи да покаже на Югоизтока, как се постигат задачите”, заяви лидерът на привържениците на федерализацията.

Днес в Луганск и други населени места са свикани народни събори, чиято цел е да се определят въпросите, които ще бъдат внесени на референдума, планиран от протестиращите за 11 май. Сред тях е въпросът за създаване на федеративна държава, за статута на субекта и на руския език.

В 14 часа местно време бе запланувано пред сградата на Службата за сигурност на Украйна в Луганск да се проведе мащабенмитинг.