В Луганск започна движение за канонизиране на първия светец на Новорусия

Новината за гибелта на протойерей Владимир Креслянски на 31 юли в резултат на бомбардировките в Луганск и снимката на окървавеното тяло на свещеника обиколиха интернет.

Савещеник от Георгиевския православен храм в Луганск отец Владимир, тежко ранен по време на бомбардировките в Луганск, е стоял до последния си дъх на колене, повтаряйки молитва, да не се взривят останалите касетъчни бомби, които в този момент се спускали с парашути над града. По думите на очевидците, точно така и се е случило – бомбите не се взривили. В резултат на което, от тогава в Луганск хората почитат загиналия свещеник за светец.

«Отец Владимир беше необикновен свещеник. Най-силно изразена в него черта беше смиреността и простотата. В него нямаше величавост и строгост. Той обичаше хората и всички се отнасяха към него с топлота. Той винаги повтаряше: «Трябва по-малко да се гордеем, че иначе ще има скръб». Малко преди смъртта си, той почука на прозореца на една къща и поиска от семейството миряни: «Спешно събирайте нещата и си тръгвайте, след час къщата ви ще удари снаряд». Те го послушали и точно след час именно тяхната къща беше уцелена със снаряд, но хората успяха да се спасят», разказа за журналисти една от мирянките на църквата Олга Лямзенко.

Истински християнска смъртта на свещеника и неговата прозорливост приживе, много жители на Луганск наричат чудо. В гроба на отец Владимир, погребан до Георгиевската църква, където той е служил, идват много хора, въпреки обстрелите и малкото разстояние от фронтовата линия. Те се молят за отец Владимир и изразяват надежда, че свещеникът ще бъде признат за първия светец мъченик в Новорусия.
/ridus.ru/