В Ле-Бурже почeтоха паметта на съветските и френските летци от «Нормандия— Неман»

Във Франция грижливо пазят спомена за подвига на летците от „Нормандия-Неман”

Полагане на венци на паметника на воините на легендарния авиационен полк «Нормандия — Неман» се е състояло на 6 май в парижкото предградие Ле-Бурже. В церемонията са взели участие ветерани от Втората световна война, посланикът на РФ във Франция Александър Орлов, дипломати от  страни на ОНД.

Мемориалът в Ле Бурже, посветен на руско – френското братство по оръжие, е открит през септември 2006 година. В церемонията тогава са взели участие президентите на двете страни – Владимир Путин и Жак Ширак. Паметникът, дело на Виктор Суровцев, се състои от две фигури – на френски летец и съветски авиомеханик, устремили поглед към военното небе в очакване на завръщането на техен другар от боен полет.

Nn_le_bourget

През ноември 1942 година по инициатива на национално-освободителния комитет „Сражаваща се Франция” е било подписано съветско-френско споразумение за формиране на територията на СССР на френска авиационна ескадрила. През декември 1942 година, на сформираната в Иваново ескадрила присвояват наименованието „Нормандия”. Личният състав на ескадрилата се е състоял от 72 френски доброволци (14 летци и 58 авиамеханици) и 17 съветски авиомеханици.

Nprmandia-Neman_pilots_plan

На 5 юли 1943 година на базата на подразделения е бил сформиран 1-и изтребителен авиаполк „Нормандия”. На 28 ноември 1944 година за бойни заслуги и проявено мъжество в боевете за освобождение на Литва и при форсиране на река Неман, на полка е присвоено почетното звание „Немански”. Съединяването на двете звания започнало да се нарича „Нормандия-Неман”.

За времето на бойните действия на съветско-германския фронт, летците на полка са извършили над 5 хиляди бойни полета, провели са около 900 въздушни битки, свалили 273 и повредили над 80 немски самолети. Четири френски летци на полка са удостоени със званието Герой на Съветския Съюз. На 9 юни 1945 година авиаполкът „Нормандия-Неман” се завръща в родината. Френските авиатори, загинали на фронтовете на Великата Отечествена война са били погребани във Веденското гробище в московския район Лефортово. Там са почивали Героите на Съветския Съюз Марсел Лефевър , Жуар Юлей Павел, Бурде Морис Пиер, Фуко Хенри и Анри Георг. През 1950 година техните останки са били пренесени във Франция.

220px-Vvedenskoye_-_Normandie_cenotaph

Понастоящем в това гробище се намират гробовете на френския летец Бруно де Фалтана и на съветския авиатехник Сергей Астахов, загинали в един самолет. През 1964 година се е състояла церемония по погребването на останките на неизвестен френски летец, открити в Орловска област.

237px-Нормандия-неман_москва

Паметник на летците в Москва

http://news.mail.ru/society/18100795/