В Кремъл нарекоха недопустимо искането за въвеждане на санкции срещу Путин заради делото Савченко

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира предложението на евродепутатите за въвеждане на санкции срещу Владимир Путин заради делото на Надежда Савченко, като заяви, че намесата в съдебните процеси на страната е недопустимо, предаде РИА Новости.

По-рано полският депутат от Европарламента Яцек Сариуш-Волски публикува на страницата си в Twitter обръщение от името на редица членове на ЕП към ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини с искане да бъдат въведени санкции срещу руския президент и още 28 лица заради делото срещу украинския пилот Надежда Савченко.

Руската следствена комисия обвинява Савченко за убийството на журналистите от ВГТРК Игор Корнелюк и Антон Волошин в Донбас, припомня РИА Новости.

„Ние не можем да се съгласим с опитите за намеса в съдебните процеси, които се провеждат в страната ни в строгото съответствие с действащото руско законодателство, към които безусловно се отнася и процесът срещу Савченко. Каквато и да било намеса тук е недопустима. Ние имаме определени процедури, които се изпълняват в момента. Във връзка с това, че се води съдебен процес, ние считаме всякакви коментари по този повод за неуместни и недопустими“, заяви Песков пред журналисти.

Според информация на руското следствие по време на бойните действия край Луганск през лятото на 2014 г. Надежда Савченко е постъпила на служба в батальона „Айдар“. Тя е провеждала тайно наблюдение и корекция на артилерийски огън срещу позициите на опълченците, където в този момент са се намирали мирни граждани. В резултат на минометен обстрел са загинали руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин. След това Савченко е пресякла границата и е влязла в Русия като бежанка, но е била задържана от руските власти.

През лятото на 2014 г. срещу нея е предявено обвинение за съучастие в убийството на руските журналисти, а през 2015 г. е призната за съучастник, за което може да получи наказание от 25 години лишаване от свобода. Самата Савченко отрича вината си и твърди, че е задържана незаконно.

Украинските власти настояват Надежда Савченко да бъде върната в родината й, а държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че делото срещу нея е пряко нарушение на Минските споразумения. Руската страна отхвърли тези обвинения, като припомни на Кери, че в споразуменията от Минск не е спомената нито дума за Савченко.