В Киев публикуваха черен списък с руска литература

Държавната комисия за радио и телевизия на Украйна определи списък с руски книги, забранени за внасяне на територията на страната, съобщи ТВ „Звезда“.

Състоящият се от 38 точки документ е публикуван на сайта на управлението на държавната фискална служба на Украйна. Според информация на ведомството, книгите не са угодни за киевските власти заради „антиукраинската“ им насоченост.

„Държавната комисия за радио и телевизия на Украйна определи списък с издания с „антиукраинска“ насоченост, забранени за внасяне на територията на страната“, се казва в съобщението на ведомството.

В черния списък са включени книги на руските автори: Николай Стариков „Украйна. Хаос и революция – оръжието на долара“, Александър Дугин „Евразийски реванш на Русия“, Едуард Лимонов „Киев капут“, Сергей Глазиев „Катастрофа. От американска война до световна война“, Лев Вершинин „Евромайданът. Кой унищожи Украйна?“ и редица други.

Какви ще бъдат последствията от вноса на забранените четива засега не се уточнява.

Припомняме, че по-рано министерството на културата на Украйна обяви списък с руски културни дейци, които според украинските власти, „създават заплаха за националната сигурност“ на страната.

Украинският министър на културата Вячеслав Кириленко обяви списъка, включващ 117 актьори, музиканти, певци и други културни дейци. Стоп-листата бе изпратена в Съвета за национална сигурност и отбрана, както и в СБУ още през януари.

Известно е, че в окончателния списък влизат 14 души: Олег Газманов, Йосиф Кобзон, Йосиф Пригожин, Иван Охлобистин, Николай Расторгуев, Михаил Пореченков, Михаил Боярски, Григорий Лепс, Сергей Безруков, Жерар Депардийо. В списъка присъстват също и Владимир Кучеренко, Егор Холмогоров, Михаил Хазин и Валерия Перфилова.

През юни държавната агенция на Украйна по въпросите за киното забрани излъчването на 162 филма и сериала, произведени в Русия от 1 януари 2014 г.