В Киев протестират пред Националната банка

Недоволни от банковата система украински граждани нямат никакво намерение да се разотиват, а дори планират да блокират ул. Крешчатик, съобщава lifenews.

500 души от Киев, Харков, Полтава и Чернигов се събраха на митинг пред Националната банка на Украйна. Хората са недоволни от икономическата политика на държавата, която е довела към рязък срив на гривната. Другата причина е инфлацията, която е обезценила и без това малките заплати на украинците.

„Хората се събраха на митинг, тъй като банките ни лъжат. Ние не можем да изплатим кредитите си, които изведнъж се увеличиха заради увеличението на курса. Ние нямаме нито пари, нито работа”, разказва един от протестиращите в Киев.

Първоначално, недоволните граждани се събрали пред Върховната рада, с искане да получат от властите някакви обяснения. Но пред парламента са били посрещнати единствено от милицейски кордон с бронежилетки.

„Никой не иска да ни вижда, всички врати за нас са затворени”, коментира една от участничките в протестната акция.

Протестиращите нямат намерение да се разотиват, дори обратното  в 17:00 ч., те смятат да барикадират Крешчатик и да блокират част от улицата. Излъганите граждани смятат да постигнат искането им, представителите на властта да излязат при тях.

В Киев почти всеки ден се провеждат митинги от недоволни украински граждани. Така например на  12 декември, протестиращи се събрали на Крешчатик за да поискат оставката на директора на Департамента на градостроителството и архитектурата Андрей Вавриша. Тогава кметът на Киев Виталий Кличко изпълни искането на гражданите.

През изминалите месеци, украинските граждани неведнъж са протестирали пред сградата на Националната банка на Украйна. По-рано активистите поискали от банкерите да прекратят да забогатяват на гърба на обикновените граждани, да стабилизират курса на гривната, да не отнемат от украинците жилища и други искания.