В Държавната дума предлагат внасянето на служителите от редакцията на Charlie Hebdo в санкционните списъци

Депутатът от Държавната дума на Русия от партията КПРФ Вадим Соловьов ще се обърне към руското външно министерство с молба да бъдат включени в санкционните списъци служителите в редакцията на френското списание Charlie Hebdo, публикували карикатурите по темата за катастрофата на руския самолет в Египет, съобщи в понеделник в. „Известия“, предаде РИА Новости.

Както стана известно по-рано, френското списание Charlie Hebdo публикува на страниците си две карикатури, свързани с катастрофата на руския самолет в Египет. В петък прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че в Кремъл смятат за кощунство публикуването на карикатурите по темата за самолетната катастрофа.

„Това е кощунствено и аморално поведение от страна на служителите на списанието Charlie Hebdo. Те не може да не са знаели, че трагедията е преживявана от цялата ни страна, от стотици семейства, които са загубили близките си, децата и родителите си. Така се държат хора, за които няма нищо свято, които с кръвта на хората се опитват да получат дивиденти“, цитира думите на Соловьов изданието.

Депутатът счита, че „Charlie Hebdo е оскърбил всички граждани на РФ, затова служителите в редакцията на списанието заслужават да бъдат включени пожизнено в „черните списъци“ на Русия“.

От Московското бюро по правата на човека също приеха негативно карикатурите на френското списание и изготвят иск в Европейския съд за обезщетение на роднините на загиналите за нанесените им морални щети, както и жалби пред европейските организации за защита на правата на човека и Европарламента.

„Сега ние не виждаме необходимата реакция нито от страна на френското общество, нито от МВнР на Франция, нито от премиера на тази страна. МВнР само изрази съболезнованията си и счита, че това е достатъчно. Но тази публикация носи политически характер, защото всичко това се прави на вълната на антируските публикации и усилването на натиска върху РФ. И това е не само оскърбяване на паметта на загиналите, удар върху роднините, но това е и морален удар върху Русия“, заяви ръководителят на Московското бюро за правата на човека Александър Брод.

Той съобщи, че още в понеделник правозащитниците ще се обърнат към Върховния комисар по правата на човека в ООН, както и в правозащитните организации във Франция и Европарламента.

„Освен това, ние се консултирахме с международни юристи, те считат, че има перспектива подаването на искове от роднини на загиналите в съда във Франция за компенсация за нанесените им морални щети“, добави той.