В Двореца на Европа ще чуят Русия

Спирането на кръвопролитието в Сирия, отмяната на дискриминационния мониторинг на Русия от страна на Съвета на Европа и нарушенията на правата на човека, свързани с достъпа на САЩ до персоналните данни на гражданите на редица европейски страни – това са главните теми, които ще повдигне Русия на започналата работа в Страсбург есенна сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

За първи път от 17 години, откакто Русия стана членка на тази организация, на сесията ще се изкаже говорителят на долната камара на руския парламент. Речта на Сергей Наришкин е основно събитие в историята на ПАСЕ.

Пристигането на Сергей Наришкин в ПАСЕ можеше да се състои по-рано, но през 2012 се наложи визитата да се отмени – говорителят на Държавната Дума отказа да идва в Страсбург. Преди една година ПАСЕ прие дискриминационна резолюция по положението в Русия и нито една наша забележка не беше отчетена. Във връзка с това Русия предлага преминаване от „държавен” към „тематичен” принцип за наблюдение. Това означава, че мониторингът следва да се води едновременно в няколко страни по някой конкретен проблем. Ето какво разказа в интервю за „Гласът на Русия“ председателят на международния комите на Държавната Дума на Русия Алексей Пушков:

– Ще настояваме наблюдението да се води не в отделни страни, а по конкретни теми. „Държавният” мониторинг е форма за контрол на страните. Той е изгоден само за Западна Европа, защото им позволява да се смятат за „носители на истината последна инстанция”. Но ние знаем, особено през последните години, че в условията на кризата много права – и политически, и граждански, и социални – в страните с „класическа демокрация” се нарушават.

На 1 октомври Алексей Пушков отговаря на въпроси на европейските парламентаристи, засягащи отношенията между Русия и Европейския съюз – от положението около Южна Осетия и Абхазия, до сирийската криза.

На сесията на ПАСЕ се предполага обсъждане и на други теми. Например, руската делегация планира да изясни въпроса с нарушенията на правата на човека, свързани с достъпа на САЩ до персоналните данни на гражданите на редица европейски страни, каза в интервю за „Гласът на Русия“ членът на руската делегация в ПАСЕ Руслан Гатаров:

– Планираме да изнесем доклад по въпроса, че правата на граждани на Европейския съюз са били сериозно нарушени в резултат от достъпа на трети лица до техните персонални данни, каквото е вършено от представители на органите на държавната власт. Искаме да осъществим разследване и да получим отговор на въпросите: какво количество хора са пострадали, какви бази информация са разкрити, въз основа на какви договори и документи е правено това, какви конкретно официални лица и чиновници са длъжни да понесат отговорност за всичко това. А също – какви крачки следва да се предприемат да недопускане на подобни инциденти.

Въз основа на този доклад, на една от бъдещите сесии на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа може да се състои отделно заседание, на което да се приемат препоръки за членките на ПАСЕ по укрепване защитата на персоналните данни на гражданите.

Мненията на редакцията и на автора могат да не съвпадат.

.