В. Вацев: Няма нищо изненадващо в отказа на България да даде въздушен коридор на руските самолети

Няма нищо изненадващо в отказа на България да даде въздушен коридор на руските самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Така действа българският елит. Истинският проблем е, че той много отдавна е с колониална нагласа – да присъства и да управлява, а обществото все още не може да свикне с тежката колониална смрад, която се носи от политическия елит, каза политическият анализатор доц. Валентин Вацев в интервю за БНР, цитира frognews.bg.

Суверенитетът не е основен въпрос за обществата, които решават тежки икономически проблеми, допълни той. Според него българското лакейство се претрепва да изпълни в същия момент желанията на американските си приятели. Американският суверенитет е разпрострян над България. В България това се разбира като „съюзнически ангажименти“.

Русия реално пренася военно присъствие в Сирия, смята Вацев. Изгражда се база в Латакия с жилища за около 1000 души. Това означава, че Русия се ангажира със събитията в Близкия Изток, допълни експертът, според когото САЩ не възразяват срещу този ангажимент. Ясно е, че без руско участие с „Ислямска държава“ в Близкия Изток не може да се направи нищо.

Според Вацев на русофобите в България ще се „сложи нов диск“, който ще засвирят, „като му дойде времето“.

Близкият Изток е наистина разбунен кошер. Там много скоро няма да може да се живее изобщо. Тези хора бягат и не в Саудитска Арабия, където ще ги разстрелят на границата с картечници, а в Европа. Франция и Германия са социални държави. Характерно за тези социални държави, които са правени за себе си, е, че в тях можеш да бъдеш чужденец и да живееш много дълго, без да работиш. В Германия има няколко поколения турци, които нямат никакъв шанс да получат гражданство. Те работят разни дребни неща не защото са мързеливи, а защото нямат възможност да работят други, важни обществени неща. Джобните дневни пари на средностатистическия бежанец от Сирия, който е успял да се закрепи в Германия, отиват към 160 евро месечно. С тези пари в Германия може да се живее и без да работиш. В Германия и Франция може да се живее относително безпроблемно с джобните пари, които дава държавата, дава жилище, дава грижа. Това са социални държави, които се превърнаха в обетованата земя за стотици хиляди нещастни хора.

Според Вацев икономически развита България не е можело да бъде приета в ЕС и е трябвало да бъде деградирана до пазарно поле. Европа ще приема бежанци заради мултикултурността си, а слабостта й да отстоява религиозните си ценности може да се окаже пагубна.