В Берлин Лавров се опита да опресни паметта на партньорите

За пет часа „украинска среща” в Берлин на министрите на външните работи на Русия, Германия, Франция и Украйна, чудеса не станаха, но самият факт на преговорите всява надежда.

Както заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, този факт показва, че ЕС и Русия са готови да търсят пътища за прекратяване на гражданската война в центъра на Европа. Официално Вашингтон не участва в четиристранния формат, въпреки, че зад неприемливите условия, които поставя на такива срещи Киев, явно се чувстват съветите на САЩ. Главен напредък на срещата в Берлин стана консенсусът по повод доставките на руска хуманитарна помощ за населението на югоизточните региони на Украйна, заяви Сергей Лавров. Решени са „всички въпроси, които до голяма степен изкуствено се поставяха от „Украйна и Запада”.

В близките два дни участниците в берлинските консултации ще се опитат „да изработят общоприемливи формулировки” и ще ги представят на лидерите на своите държави. След това ще бъде прието решение за вероятния формат на по-нататъшните преговори. За това заяви след неделната четиристранна среща в Берлин министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров. Между другото, руският министър беше единствен от участниците в срещата, който след ней даде обширна пресконференция:

– Важното е, че никой на срещата не възразяваше против това, да потвърди Женевското заявление. Това от само себе си е постижение, защото до неотдавна в Европа дори не искаха да споменават Женевското заявление.

Женевското заявление от 17 април беше прието от Русия, САЩ, ЕС и Украйна. То беше „пътна карта” за уреждане и предвиждаше разоръжаване на всички незаконни групировки, амнистия, освобождение на завзетите сгради. И главното, „незабавно начало на широк национален диалог, който да се съобразява с интересите на всички региони и политически образования на Украйна”. Заедно с това, Киев със съвета на САЩ, предложи „мирен план Порошенко”. Това беше ултиматум с искане за незабавно предаване в плен на опълченците от югоизточните региони на Украйна. Неговото изпълнение би предизвикало кръвопролитие в регионите на Донбас и Луганск. В завзетите от Националната гвардия на Украйна градове и села на тези територии вече започнаха масови „прочиствания” и „филтриране” подобни на онези, които провеждаха на окупираните територии на СССР нацистките наказателни подразделения през годините на Втората световна война.

Министър Лавров смята, че на Киев и неговите д.западни спонсори или паметта е много къса, или в нея има големи празнини. Същите принципи, както и в Женева, бяха фиксирани още в киевската декларация от 21 февруари, под която стоят подписите на министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша, заяви Сергей Лавров:

– Концепцията на национално единство – това е базата на всичко останало. Това е първият пункт на киевското споразумение. Всички се съгласиха, че ще има правителство на националното единство, макар и преходно. Но два дни след подписването на споразумението беше извършен преврат. Беше обявено, че в Киев на власт е „правителство на победителите”. Почувствайте разликата: от една страна – национално единство, от друга – и победители, и победени. Ето в какво се крие проблемът, който днес води до нови трагедии в Украйна.

/Гласът на Русия/