В Берлин започна срещата на политическите директори в „нормандски формат“

Срещата на представителите на министерствата на външните работи на страните от така наречената „нормандска четворка” – Русия, Германия, Франция и Украйна, започна днес в Берлин, съобщи РИА Новости.

„Днес с Берлин започнаха консултациите в нормандски формат на ниво политически директори на министерствата на външните работи на Украйна, Германия, Франция и РФ”, потвърди официалният представителят на спецоперацията на украинските военни Андрей Лисенко на брифинг в Киев.

Според него Украйна на тази среща ще бъде представена от директора на департамента по политика и комуникация към МВнР на Украйна Алексей Макеев.

„Срещата е организирана в изпълнение на договореностите, постигнати в хода на телефонната конференция на министрите на външните работи на Украйна, Германия, Франция и Русия, която се състоя на 2 януари. По време на консултациите ще бъдат обсъдени изпълнението на минските споразумения, както и въпросът за подготовката за срещата на президентите в Астана, която е планирана за 15 януари”, заяви още Лисенко.

По-рано руският заместник-външен министър Григорий Карасин заяви, че Русия ще бъде представена на срещата от директора на Втори департамент за страните от ОНД във външното руско министерство Виктор Сорокин. Страните ще обсъдят целия спектър от въпроси по украинската криза, в това число и минските споразумения. Срещата ще се проведе в сградата на немското външнополитическо ведомство при затворен за медиите режим.