Въпросът с „Мистрал“-ите за Русия е приключил

Въпросът с „Мистрал“-ите е приключил за Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за Венецуелската държавна телевизия, предаде ТАСС.

„За това, що се отнася до нас, въпросът е приключил“, потвърди министърът, като припомни, че Франция взе решение да не изпълни договорните си задължения, оправдавайки се с кризата в Украйна.

„Това изглеждаше странно, но във всеки случай то е решение на френската страна, – каза Лавров. – Ние заявихме, че няма да се опитваме да променим това решение, да откажем Франция да направи това, което е решила. Поискахме си парите и получихме обратно пълната сума. Както това, което платихме на френските си партньори, така и средствата, които вложихме в оборудването на някои части за тези хеликоптероносачи в своите корабостроителници и за подготовка на персонал“.

„Така че ние сме удовлетворени от това, как всичко това се разреши, – отбеляза министърът. – Никакви задни мисли тук нямаме“.

Лавров отбеляза, че „вероятно в бъдеще ще обръщаме внимание на този пример като на фактор, който трябва да бъде отчитан при договарянето с някоя страна за нещо, доколко ще бъде гарантирано изпълняването на договора“.

„Искам да добавя, че ние не сме обидени, не сме разочаровани – получихме добри пари, и в момента те не са излишни“, подчерта министърът.

„Не знам защо се случи това, и какви са били контактите между нашите френски колеги и още някой от страните, които много силно искаха да прекратят всякакво военно-техническо сътрудничество с Русия, без да изложат каквито и да било разбираеми аргументи“, отбеляза Лавров.