Въпреки договореностите с Путин в Минск, Западът наложи нови санкции

ЕС разшири черният списък по отношение на Русия и включи в него 19 физически и девет юридически лица, сред които 5 души са руски граждани, 14 граждани на Източна Украйна и 9 организации: отряди на опълчението на самопровъзгласилите Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), съобщава ТАСС.

В разширения санкционен списък е включен първият зам.-министъа на отбраната на Русия Аркадия Бахин и зам-.министърът на отбраната на РФ Анатоли Антонов. Освен тях, в списъка са включени имената на началника главно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия генерел-лейтенант Андрей Картаполов, първи зам.-председател на комитета на Държавната Дума по въпросите на културата Иосиф Кобзон, ръководителят на московския отдел на КПРФ (Комунистическата Партия на Руската Федерация) Валери Рашкин.

Сред 14-те лидери на опълченците в Донбас е и името на популярния в интернет командир на батальон „Спарта“ Арсений Павлов с позивна „Моторола“, а също и официалният представител на министерството на отбраната на ДНР Едуард Басурин.

По силата на новите ограничителни мерки против Русия, черният списък на ЕС се разшири до 151 граждани на Русия и Украйна, включително представители на ръководството и силовите структури на Руската Федерация, както и редица руски депутати, предприемачи, представители на ръководството на Крим, редица граждани на Украйна, в това число опозиционерите на Киев и лидерите на ДНР и ЛНР.

Броят на компаниите, озовали се в черния списък са вече 37.

Йосиф Кобзон, който има голяма популярност в целия бивш Съветски Съюз се гордее с това, че името му фигурира сред имената на патриотите на Русия. Народният артист на СССР и депутат в Държавната дума на РФ, обаче очаква да има ответни мерки от страна на руското правителство по отношение на европейски граждани. Това той съобщи на ТАСС в понеделник, след като научи новината.

„Гордея се, че се озовах в списък сред хора, на които не им е безразлична съдбата на Русия и съдбата на моята родина Донбас“, заяви Кобзон. Относно ответните мерки той заяви: „Те не пускат 10 наши артисти, затова и ние не трябва да пускаме техни. За да усетят какво е, когато някой ограничава свободата на човека. Техните санкции нарушават правата на човека и свободата на хората“, каза популярният певец и депутат Йосиф Кобзон.

Депутатът от руската Държавна Дума, ръководител на столичния отдел на КПРФ Валери Рашкин на свой ред заяви, че се гордее да бъде част от черния антируски списък. „Гордея се, че съм част от почетния списък, така смятам“, заяви той пред ТАСС. Рашкин поясни, че смята санкционния списък на ЕС за списък с имена на борци срещу фашизма.