Външните министри на Русия и Франция обсъдиха конфликта в Близкия изток

Руският външен министър Сергей Лавров и неговият френски колега Жан-Марк Еро са обсъдили перспективите пред разрешаването на конфликта в Близкия изток по време на телефонен разговор, предаде ТАСС.

„Жан-Марк Еро е уведомен за предстоящата на 15 януари конференция в Париж“, заяви Лавров.

Той се обяви за възстановяването на палестинското единство и подчерта факта, че сега е важно да се стигне до качествен диалог между страните в конфликта, се пише още в изявление на руското МВнР.

Руският министър информира френския си колега за настоящата ситуация в Сирия, където, благодарение на гаранциите на Русия, Турция и Иран, са прекратени военните действия, което ще послужи като основа за прехода към политическо решение, се допълва в съобщението.

По време на разговора е засегнат проблема за отделни химически оръжия в сирийския конфликт и в тази връзка бяха обсъдени възможните действия на Съвета за сигурност на ООН.

„Лавров подчерта необходимостта от реакция на Съвета за сигурност на базата на фактически констатации, за да се избегне всякакво политизиране“, се посочва в сайта на руското МВнР.