Възможен ли е въоръжен конфликт между НАТО и Русия?

Както съобщи „Дейли Телеграф“ (Daily Telegraph), в хода на мащабни учения в Йордания британската войска може би отработва сценарий за въоръжен сблъсък с руската армия. Макар и да няма официално потвърждение на тази информация, въпросът доколко реален е евентуален въоръжен конфликт между Русия и страните от НАТО изглежда напълно уместен.

Британските учения в Йордания свидетелстват най-вече, че Великобритания стъпка по стъпка укрепва присъствието си в Близкия Изток и това е вписано в общата стратегия на Лондон. От либийската война през 2011 г. англичаните постепенно се опитват да се завърнат в Близкия Изток, откъдето си тръгнаха през 1940-те години. Йордания е един от компонентите в тази стратегия.

Но в тези учения, разбира се, има и антируски компонент. Русия провежда военна операция наблизо, в Сирия, а негативното отношение на Великобритания и САЩ към тази операция е добре известно. В Йордания ще бъде отработен сценарий за въвеждане на йордански и британски войски в Сирия.

Ще се отработи и вариант на евентуален сблъсък между Русия и Великобритания. Между другото, това не е нищо ново. Още през 1993 г. военните ведомства на САЩ и Великобритания стигнаха до извода, че макар и студената война да е приключила, Русия продължава да е военен противник. Още тогава бяха моделирани всякакви сценарии за военен конфликт.

Не е задължително да е ядрен конфликт

Подобен локален сблъсък съвсем не е задължително да доведе до ядрен конфликт, както често се говори. Тук може да си спомним опита от Втората световна война. Тогава всички страни разполагаха с химическо оръжие, но никой не го употреби нито веднъж.

Противниците водеха военни действия чак до капитулацията и загубата на суверенитет, но химическото оръжие продължаваше да стои на склад. Защо ядреното оръжие да не повтори съдбата на химическото от времето на Втората световна война?

Освен това използването на ядрено оръжие не е решение на военните. За него е нужна политическа санкция от висшето ръководство. Въпросът при какви условия подобна санкция може да бъде дадена вълнува и страните от НАТО, и Русия още от края на 1950-те години.

Ако си представим облика на евентуален конфликт, то той може да бъде военен сблъсък на територията на трета страна – евентуално на територията на държава от НАТО.

В статията на „Дейли Телеграф“ източник на изданието в британското военно министерство определя, че възможността Великобритания да помогне на САЩ в конфликта в Украйна е сред задачите, които ще бъдат отработени на учението в Украйна. Очевидно се разглеждат варианти за военно присъствие на САЩ и Великобритания в Украйна. Още повече, че с помощта на Меморандума от Будапеща от 1994 г. тези две страни имат формален повод за военно присъствие в Украйна под предлог, че пазят Киев от военна агресия.

Опасността от сблъсък нараства

Като цяло опасността от въоръжен конфликт между Русия и страните от НАТО в близките десет години само ще нараства. В момента тази опасност е много по-голяма, отколкото през годините на студената война.

Тогава Русия нямаше причина да влиза в конфликт. Страната не можеше да измести САЩ от лидерската позиция в капиталистическия и социалистическия свят; нямаше и техническа възможност двете държави да се окупират взаимно. През студената война те бяха като два контейнера, затворени един за друг; САЩ – със своя блок, а Русия – със своя собствен. Възможности за сблъсък, спорни територии в Европа на практика нямаше. Войната тогава можеше да доведе само до ирационален обмен на ядрени удари.

Сега за конфликта се появяват политически причини. Първата и основна сред тях е, че Русия постулира алтернативна на американската концепция за многополюсен свят. В същото време Русия продължава да има статут на държава, която може да унищожи САЩ благодарение на изключителния си военен потенциал. т.е. без разоръжаването на Русия САЩ не могат повече да прокарват проекта си за глобализация.

В същото време и Русия трябва да накара САЩ да влезе в диалог по нейните условия, а за това също е нужна демонстрация на сила. Ако Русия възприема постсъветското пространство като своя зона на влияние, то за това ще е нужно да демонстрира съответните силови мерки.

Така за първи път в Европа се оформя едно реално спорно пространство. Нещо повече – в момента към него се присъединява и Близкия Изток, където Русия и НАТО също могат да се сблъскат реално. Появяват се много спорни територии, където подобен конфликт е напълно възможен.

Автор: Алексей Фененко – доцент във Факултета за световна политика в Московския държавен университет

Източник: „Руски дневник“