Във Франция признават правотата на Солженицин за духовното изтощение на Запада

Френският писател и политик Филип де Вилие, който лично е познавал Александър Солженицин, в интервю за вестник „Фигаро“ признава правотата на руския писател за духовното изтощение на Запада.

Спомняйки си речта на Солженицин при откриването на паметника на Вандайското въстание във Франция, когато той предупреждава за заплашващото Запада духовното изтощаване, де Вилие отбелязва, че ако по-рано западните държави са били фундамент на свободата, то сега те са станали заложници на волята на САЩ и на потребителското общество.

Според него, преди НАТО е олицетворявало свободния свят, но сега всичко се е променило радикално. “ Днес, Русия се е свободила от всякаква революционна идеология. Тя представлява свободен свят. И в много аспекти Западът е заглъхнал и се е превърнал в поробен в свят. Ние станахме колония на политическа коректност по американски …“ – казва Де Вилие.

Той също така добавя, че Солженицин е живял по времето на папа Йоан Павел II, който говори за народите, за източниците на християнството, за семействата. Сега управлява папа Франциск, при който мигрантите в Европа, според де Вилие, знаменуват второто пришествие на Христос.

В допълнение, френският политик изразява симпатии към руския президент Владимир Путин, отбелязвайки неговите усилията за възстановяване на гражданския, културен и духовен живот на страната, което също му е донесло признателност на народа на Русия. Освен това, благодарение на Путин, Русия сега се намира в центъра на международната система, заедно с Китай и Индия, и се противопоставя на еднополюсния блок, в който гласът на Запада затихва под натиска на САЩ, добавя де Вилие.

Той също така смята, че европейските санкции срещу Русия са глупост, защото те откъсват Европа от Русия, а бъдещето на Европа не трябва да се решава в САЩ. „Русия трябва да бъде ценно свързващо звено между Китай и Европа“, заключава френският политик.

Източник:

https://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Vo-Frantsii-priznali-pravotu-Solzhenitsyna-o-duhovnom-istoshchenii-Zapada-51106