ВЦИОМ състави класация на най-умните жени в Русия

Императрица Екатерина Велика, председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова и първата жена-космонавт Валентина Терешкова оглавяват класацията на най-умните руски жени, изготвена след социологическо допитване на Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), съобщи „Възглед“ Шест процента от анкетираните определят като най-умни собствените си съпруги, приятелки, майки или сестри, сочат резултатите от изследването.

На първо място в класацията руснаците поставят Валентина Терешкова (7%), която ден по-рано отпразнува 80-годишния си юбилей и получи поздравления лично от президента Владимир Путин.

6% от анкетираните са посочили Валентина Матвиенко като най-умната руска жена, императрица Екатерина Велика са избрали 5% от запитаните, а говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова е събрала 3%.

Участниците в допитването са посочили още имената на певицата Алла Пугачова, на благотворителката Елизавета Глинка (Доктор Лиза), на съветската актриса Фаина Раневска. Над половината от анкетираните(52%) са се затруднили да отговорят на въпроса.

Помолени да посочат най-красивата жена, повечето руснаци са назовали своите близки: майки, сестри, спътници в живота (5%).

В списъка на красавиците попадат още съветската актриса Елина Бистрицка, телевизионната водеща и победителка в конкурсите „Мис Русия“ и „Мис Вселена“ Оксана Фьодорова, певицата София Ротару и гимнастичката Алина Кабаева.

В навечерието на почитания в Русия женски празник 8 март министърът на отбраната Сергей Шойгу поздрави „момичета на военна служба“.

Американският ММА боец  Джеф Монсън поздрави жените в Москва с 8 март, като им подари цветя, информира РИА „Новости“. Приятната изненада зарадва московчанки, а някои трогна до сълзи. Спортистът публикува на страницата си във Фейсбук видеозапис, в който призова всички мъже да последват примера му и да дарят цветя на жените, като споделят снимките и видеозаписите в социалните мрежи с хаштаг #БъдиКатоМонсън.

Източник: „Руски дневник“.