ВЦИОМ: Нараства броят на руските граждани, убедени, че трудните времена са минало

Броят на руските граждани, които смятат, че тежките времена за страната вече са минали, се е увеличил тройно от януари. Това показва проучване на Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде РИА Новости.

„Най-трудното вече е минало“

През май социолозите отчетат съществено понижение (в сравнение с началото на годината) на процента руски граждани, считащи, че за страната „тежките времена предстоят“ (от 50 % на 31%) и едновременно увеличаване на броя на тези, които са уверени, че най-трудното вече е минало (от 11 % до 33%).

На фона на всичко това от април до май се е увеличил и индексът на оценка на жизнената ситуация (от 77 до 82 пункта), като по този начин се приближава до рекордните стойности от февруари (84 пункта). Позитивно по отношение на собствения си живот се изказват най-вече руските граждани на възраст 18-24 години (42%).

Ситуацията в страната днес руснаците оценяват повече от оптимистично. Така, съответният индекс на социалните настроения, паднал през април с 6 пункта, през май не само се върна на предишната си позиция, но и достигна нов исторически максимум (73 %).

Проучването е проведено в периода 30-31 май сред 1600 души в 46 региона в Русия.