Всички заедно срещу новите окови!

Има теми и проблеми, пред които всяко партийно-политическо заяждане и разделение изглеждат като жалка махленска свада.

Такава опасност, надвиснала над цяла Европа, е онзи коварен договор с невинната формулировка „Споразумение за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции“ (ТТIP), по който Вашингтон и Брюксел от дълго време преговарят тайно. Че пазарлъците им са трудни, а извиването на ръце е факт, говори огромното възмущение, което расте във всички европейски държави и зад което застават хора и организации с различни каузи и политически пристрастия. Резултатът, ако ЕС капитулира и се стигне до подписване, ще е катастрофален и ще засегне всеки един от нас. Целта е прокарване на наднационално законодателство, което ще разреши на американските корпорации да се разпореждат безнаказано с живота и здравето на европейските народи и с природата на страните им, а държавите им ще бъдат безсилни пред задаващите се своеволия.

Примери? По силата на ТТIP новодошлият „инвеститор“ у нас или където и да е в Европа, който иска да прилага фракинг за добив на шистов газ, да сече гори, да добива метали, да трови природата, да продава ГМО храни противно на всякакви екостандарти, ще може да го прави безпрепятствено. Ама искаме 8-часов работен ден, запазване на социални придобивки, справедливо заплащане – всичко това отива на боклука. Защото родните закони няма да важат пред алчността и интересите на транснационалния капитал. Той вече ще е в правото си да съди цели държави и да иска компенсации за загуби и пропуснати ползи.

Звучи чудовищно, даже налудничаво, но това ни се готви! Ще има, разбира се, персони, а такива и сега има, които с прикрит или открит лобизъм ще ни омайват колко хубаво би било да приемем новите окови. Как в „глобализирания свят“ подобна стъпка ще бележи по-нататъшния „триумф на евроатлантическите ценности“. Низки, продажни душици е имало винаги, но това не трябва да ни спира. Въпреки че за последните 25 години мнозина от нас претръпнаха пред всякакви предателства, прекрояване на историята, изопачаване на истината.
Дошло е време, дори по принуда отвън, да се обединим за спасение на Родината. И на Европа, на нашата Европа, защото срещу ТТIP се изправят стотици милиони по целия континент – днес, в Деня, обявен за общоевропейски протест на народите срещу корпорациите. Изправят се и разнородни политически сили, загърбили партийния цвят и традиционните схеми на идейно противоборство. И тази вълна няма как да бъде спряна лесно. България също няма да стои встрани. В 7 града днес страната ни ще покаже своята съпричастност. Френският вестник „Монд дипломатик“ и други западни медии повече от година алармира от страниците си срещу задаващия се геноцид на капитала над правото ни на живот. Но важното сега е не кой е по-по-най. Ще бъде твърде жалко и безотговорно, ако пред общата опасност политиците ни отново демонстрират парвенюшко разделение в името на своето его. И тръгнат да се обвиняват кой какво сторил и какво не сторил през годините. Без дори да осъзнават, че всички ще бъдат пометени, ако капанът щракне. Защото робството не е нито червено, нито синьо. И от него спасението ще е доста трудно!/Дума

 

ПЕТИЦИЯ ЗА СПИРАНЕ НА ТТИП!

Stop TTIP Alliance, съставен от над 250 организации, реши чрез Европейска гражданска инициатива да започне международна петиция, валидна в рамките на Европейския съюз, с която да се противопостави на сключването на търговските споразумения ТТИП и СЕТА.
Целта е да се съберат 1 милион подписа от цяла Европа, от които 25 000 от България!
Процесът на събиране на подписи започна от  7 Октомври 2014 г и ние Ви каним да се присъедините с подписа си тук:

 

http://stop-ttip.org/balgarski/