Все повече руснаци смятат, че мерките по отношение на Турция са недостатъчни

Броят на руските граждани, считащи ограничителните мерки на Русия по отношение на Турция за недостатъчни, се е увеличил през последната година с 11 %. Това показват резултатите от проучване, проведено от Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), публикувано на сайта на организацията, предаде ТАСС.

„Приетите от Русия ответни мерки се оценяват като напълно адекватни (43%) или дори недостатъчни (42% – срещу 31 % през миналата година), но не и излишни (5%)“, се казва в материалите на проучването.

79% от руснаците смятат, че извиненията от страна на турското ръководство са били поднесени прекалено късно, като при това болшинството от анкетираните (71%) са убедени, че за пълното нормализиране на руско-турските отношения е „необходимо да бъдат изпълнени още редица условия (изплащането на обезщетения и наказване на виновните).

Според 61% от участващите в допитването, губещата от конфликта страна е Турция, а възстановяването на отношенията 74% считат, че трябва да се проведе при по-изгодни от преди условия за Русия.

„Сега, когато руско-турският конфликт остана в миналото, вече можем да анализираме доколко ефективно се е държала страната ни в драматичната ситуация през ноември 2015 г. Според общественото мнение ние сме постъпили правилно. Извиненията на президента Ердоган ние считаме за закъснели, а себе си – за несправедливо обидена страна, което означава, че остават актуални всички изисквания, които Москва обозначи като условие за регулиране на двустранните отношения. Ние трябва да получим не само извинения, но и нови, по-изгодни режими на сътрудничество от тези, преди инцидента със Су-24“, коментира резултатите от проучването генералният директор на ВЦИОМ Валерий Фьодоров.