Волфганг Ишингер призова за военно участие на Германия в Сирия

По отношение на Сирия Западът затваряше очите си твърде дълго време и сега не може да отлага повече намесата си. Такъв коментар направи председателят на Мюнхенската конференция за сигурност Волфганг Ишингер, който призова за военно участие на Германия в близкоизточната държава, съобщава баварският ежедневник „Der Münchner Merkur“.

„Нашата стратегия за сирийската криза може да бъде надеждна само ако е подкрепена от надеждни военни възможности за действие“, заяви пред изданието бившият германски посланик в САЩ, като допълни, че „ЕС трябва да бъде в състояние да говори сериозно за въпроси като създаването на защитни зони за бежанци в Сирия“. Това следва да бъде обсъдено със Съединените американски щати и други държави като Русия и Иран например, „за да не се изненадваме, когато стотици хиляди или милиони бежанци се озоват сред нас“, цитира focus-news.bg.

Експертът по сигурността прогнозира мрачна картина за Близкия Изток. „Целият регион е на прага на голям взрив. Опасността от нестабилност е огромна“. Ето защо Европа не трябва само да приема „защитни мерки“, но и да инициира „мащабна дипломатическа инициатива“, обясни Ишингер.