Военна сводка: обстановката в Донбас остава напрегната

През последните два дни украинските военни два пъти са обстреляли представители на ОССЕ в Източна Украйна, се посочва в доклада на мисията, публикуван в официалния сайт на организацията, предаде «Вести».

Последният инцидент е регистриран вчера до село Мариновка близо до контролираната от Киев зона. Наблюдателите съобщават, че огън срещу конвоя на ОССЕ е открил войник от камион с тактически знаци.

На 18 ноември международните наблюдатели, които са пътували за Перевалск са били обстреляни от украински военни.

На 19 ноември на контролирания от украинските сили КПП в североизточните покрайнини на Дебалцево, служител на КПП е направил два изстрела, като насочи оръжието си към конвоя на ОССЕ, който пътувал от Курахово към Донецк.

«Един от украинските войници застана срещу нас и направи два изстрела в посока на конвоя на ОССЕ. Куршумите минали на два метра от втория автомобил на наблюдателите. Служители на Специалната наблюдателна мисия, които се намираха в този автомобил чуха рязък звук от пътя или фрагменти на куршумите, ударили се в техния автомобил. От съображения за сигурност, представителите на ОССЕ веднага напуснаха този район», пише в доклада на мисията.

По данни на опълченците, през последното денонощие украинските войски са нарушили режима за прекратяване на огъня в Донбас поне 9 пъти. И този път целта на военните са били жилищните квартали на Донецк и предградията му. Има жертви и пострадали сред мирното население.

Служители на донецката полиция успяха да задържат в предградието на Донецк един артилерист от батальона «Донбас» на украинската Национална гвардия, който е трябвало да коригира огъня на артилерията по позициите на опълченците, съобщиха от пресцентъра на МВР на Донецка народна република.

«По време на патрулиране в с. Трудовские (Петровски район) е задържан диверсант. При лична проверка са иззети четири мобилни телефона, 10 сим-карти на различни оператори», съобщи представител на полицията.

По думите на задържания, такова голямо количество средства за коммуникация 42-годишният артилерист е използвал, за да докладва на командването си за точната дислокацията на опълченците, местата на разположените им блокпостове и въоръжение.

По данни на донецката полиция, задържаният излежавал присъда за убийство в изправителна колония на гр. Волновах. Когато срокът на присъдата му е приключил, той веднага е получил предложение за работа като артиллерист в батальона «Донбас» на нацгвардията. Хонорарът му е 2 хиляди гривни (около 130 долара), съобщиха от полицията на ДНР.

Днес ръководството на ДНР въведе в районите, намиращи се във военно положение и в районите, където се провеждат военни действия специален ред на организиране на военен съд и съдебно производство, се казва още в съобщението на сайта на ДНР.

Съгласно съобщението, представители на военно-полеви съд ще се занимават със случаи за неподчинение на заповеди на командири, държавна измяна, шпионаж, диверсии, умишлено унищожаване на имущество, мародерство, размирици, грабеж, обир и увреждане на военно имущество, а също дизертьорство.

В състава на военно-полеви съд ще бъдат включении: съдия и два народни заседателя (военнослужещи), не заинтересовани от изхода на делото. В състава на военния трибунал  ще бъдат трима съдии от военно-полеви съд. Ръководителят на правителството на ДНР ще назначава лица на описаните по-горе длъжности.