Военна сводка: Армията на Новорусия продължава активни бойни действия

Армията на Новорусия продължава да води активни бойни действия срещу украинските военни сили, предаде ИТАР-ТАСС.

Подразделенията на опълченците са унищожили украински блокпост на входа на Мариупол. Намиращите се на блокпоста бойци на украинския частен батальон «Азов» са претърпели загуби и отстъпили към града. През последното денонощие украинските формирования до Мариупол са изгубили около 50 души, 4 БТРа, 11 автомобила.

Както съобщиха още от щаба на армията на ДНР, в района на населения пункт Победа и околностите на Дмитровка, опълченците са разгромили 5 БТРа, 12 камиона с боеприпаси. В редиците на украинските части има загинали и ранени около 40 души.

Пореден инцидент с руски журналисти се случи днес в Източна Украйна…

Донецк – в навечерието на срещата на контактната група в Минск, където ще се обсъжда въпросът за прекратяване на огъня в югоизточна Украйна, украинските сили отново са обстрелвали центъра на града, където под обстрел попадна един от екипите на руски журналисти от телевизия „РЕН ТВ“. Информация за пострадали засега няма.

Силен артилерийски огън от сутринта се чува в покрайнините на Донецк. Престрелката между опълченците и украинските сили продължи и цялата вечер срещу 5 септември.

Днес опълчението продължава да обстрелва летището на Донецк, в което се укриват украински части. В отговор, те са обстрелват жилищни квартали, в резултат на което е загинал един мирен гражданин. Снаряди са уцелили едно от училищата и сградата на новия планетарий.

На 4 септември опълченците освободили с. Вергунка. Украинските подразделения са преминали в отстъпление под натиска на армията на Луганска народна република. По време на отстъплението украинските военни изоставили цялата бойна техника и боеприпаси. Вергунка се намира над Луганск, именно от там украинската армия е водила ожесточените обстрели на града.

Прочистено е и селището Металист, в района на което преди няколко месеца са загинали руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин. По думите на лидера на ЛНР Игор Плотницки, съвсем скоро армията на ЛНР ще освободи и град Счастье, близо който на 6 август загина руският фоторепортер Андрей Стенин.