Военен експерт: Полет MH17 е подготвен като „агне на заколение“

Телевизия CNN, позовавайки се на свой източник, запознат с проекта на крайния отчет на холандските следователи, твърди, че вината за катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна през юли миналата година ще бъде прехвърлена върху опълченците и авиокомпанията.

Окончателният доклад на Съвета за сигурност на Холандия за причините на катастрофата ще бъде публикуван през първата половина на октомври 2015 г. По-рано черновите на окончателния доклад бяха предоставени на държавите-участнички в международното разследване, и сега те разполагат с 60 дни, за да представят коментарите си към този отчет. Проектът на финалния доклад се състои от няколко стотин страници, съобщава CNN. Според един от източниците на телевизията, в него е посочен точният тип и траекторията на ракетата, свалила MH17.

Полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур се разби на 17 юли 2014 година в Донецка област. На борда на самолета се намираха 298 души, голяма част от които – граждани на Холандия. Всички пътници на самолета загинаха в катастрофата.

Вицепрезидентът на Академията за геополитически проблеми, военният експерт Владимир Анохин счита, че публикуваните от телевизия CNN изводи на експерти за причините на катастрофата, изобщо не съответстват на действителността.

„Изводите, които публикува CNN по холандските доказателства, са нищожни. Ако говорят например, че самолетът е свален от „Бук“, то бойната част, която, както те твърдят, се е взривила на пет метра от самолета – това 70 килограма взривно вещество. Извинявайте, но в такъв случай този Боинг щеше да бъде разкъсан на парчета“, каза Анохин в ефира на радио Sputnik.

Според него, вината за катастрофата на Боинга е не на опълченците, а на украинската страна.

„За катастрофата на Боинга трябва да отговаря украинската страна. Предполагам, че всички разговори за „Бук“-а – това е мъглива завеса, която не позволява да се стигне до истината. Тук просто се води политическа игра на гробовете. Започват да жонглират с покойниците. А това е просто ужасно. Това говори за пълната деградация на европейската общност“, счита военният експерт.

Владимир Анохин е убеден, че въздушното пространство над зоната на бойните действия в момента на катастрофата на Боинга е било открито съвсем неслучайно.

„Смятам, че това е било умишлено. Въздушният коридор – това са 20 километра. И изведнъж диспечерът извежда самолета именно в зоната на бойните действия на 14 километра на север. Това вече говори, че полетът е бил подготвян като агне на заколение. Тоест – това е чисто убийство“, каза още военният експерт.