Военен експерт: На американците не им издържат нервите при вида на руски самолети? Това си е техен проблем

Неотдавна кандидатът за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп предложи да бъдат сваляни руските изтребители, приближаващи се опасно близо до американските самолети. В ефира на радио Sputnik военният експерт Игор Коротченко коментира ситуацията и нарече този призив провокативен, предаде РИА Новости.

Американските военни пилоти трябвало да свалят руските изтребители, които са се приближили опасно близо до самолетите на САЩ, в случай, че дипломатическите канали за предотвратяване на подобни инциденти не работят, заяви Тръмп преди дни.

Според него настоящият президент на САЩ Барак Обама трябва да обсъди създалата се ситуация с руския си колега Владимир Путин. Тръмп подчерта също, че Вашингтон трябва да реагира на подобни инциденти първо по дипломатически канали.

„Но ако това не работи, не знам… в някои моменти трябва да се стреля. Това е позор. Това е пълно неуважение към нашата страна и към президента Обама“, заяви Тръмп.

През последните седмици САЩ няколко пъти се оплакват от действията на руските пилоти в близост до американски кораби и самолети, намиращи се в международните води на Балтийско море. В частност, Пентагонът заяви за „небезопасното и непрофесионално“ прехващане на американския RC-135 от руски Су-27.

Министерството на отбраната на Русия отговори на тези обвинения с това, че руските самолети винаги летят в съответствие с международните правила за използване на въздушното пространство.

Главният редактор на сп. „Национална отбрана“ – военният експерт Игор Коротченко счита, че Доналд Тръмп трябва да прецени последиците, които би могло да последват, ако думите му бъдат изпълнени.

„Мога еднозначно да заявя, че това е провокативно изказване. И Тръмп трябва да прецени последиците, които ще настъпят, ако изведнъж американски самолет или кораб посмее да открие огън срещу руски изтребители. При това трябва да се отбележи, че не руски кораби и самолети се приближават към САЩ. Американски кораби и самолети-шпиони се намират в близост до руската територия“, каза Коротченко. Той отбеляза, че руските изтребители, прелитайки в близост до американските самолети и кораби, намиращи се край границите на РФ, не са в никакво нарушение.

„САЩ са свикнали да действат в качеството на единствена световна свръхдържава, но днес правилата на играта се променят. Ако американците се приближават към границите ни, ние ще действаме така, както сметнем за нужно и нека те бъдат готови за твърд отговор. При всички случаи суверенно право на Русия е да инспектира военните обекти в близост до границите й. В съответствие с нормите на международното право нашите самолети излитат, за да установят що за военни обекти се намират до границите ни. При това няма никакви провокации от страна на руските изтребители. Това е наше законно право. А ако на американските пилоти или военни моряци не им издържат нервите, когато видят руски самолет, то това си е техен проблем“, каза военният експерт.

В същото време той счита, че американското ръководство има здрав разум и няма да се вслуша в призивите на Тръмп.

„Върховен главнокомандващ на ВС на САЩ е президентът. В дадения случай това е Обама. Той все пак е достатъчно реалист, за да разбира, че унищожаването на руски самолет би означавало на практика обявяване на война. А ескалирането на конфликта може да доведе света на прага на Трета световна война. Затова действащите американски политици преценяват цената на думите и постъпките си от гледна точка на войната и мира“, каза още Коротченко.