Водещи руски ВУЗове канят български студенти

300 стипендии ще  бъдат отпуснати за новата учебна година

500 университета ще приемат български  студенти и аспиранти в Русия. Това стана ясно вчера на провелата се срещна на руските ВУЗове в Руският културно информационен център в София. С всяка измината година квотите за  Русия нарастват благодарение на интереса към образованието там.

Ако за 2014г са били отпуснати само 153 стипендии, то за 2015-2016гг те вече са били 283. За новата учебна година Русия предвижда да отпусне 300 стипендии за български граждани. Анкетирането показва, че желаещите абитюренти са много повече.

Най-голям интерес нашите кандидат студенти проявяват към туризма,  технологиите, архитектура, психология, политически науки и искуство. Над 320 специалности ще бъдат предложени тази година.15209234_10207786585038962_175843270_n

Има много желаещи и от провинцията от Велико Търново, Стара Загора и много други градовe на страната ни, твърди Константин Пеев, завеждащ отдел „Образование“ в Руският – културно информационен център.

„По данни на подалите заявление за кандидатстване тази година желаещите са били в 4 пъти повече от предоставената квота“, допълни Павел Журавльов, директо на РКИЦ. Дипломите , получени в Русия се признават както в България, така и в други страни на ЕС, поясни Роберт Шестаков, Първи секратар на руското посолство и завеждащ отдел „Образование“ към дипмисията.

Специалностите, които предлагат руските учебни заведения са най-разнообразни във всички сфери. При избраната специалност кандидат – студента има право да подаде документи в 6 университета едновременно, което значително покачва шанса му.

Комисията по приемане  на документи в Русия започва своята дейност на 20 юни.  Необходимият предварителен  комплект  всеки желаещ трябва да внесе в РКИЦ в София до месец март.

В момента в София са пристигнали представителите от няколко престижни ВУЗа, като : Юго-Западен Държавен Университет, Южен федерален университет ЮФУ, Казанския университет, Калужския държавен университет и Московския държавен университет за дизайн и технологии.

Освен това делегациите от Русия ще посетят утре шест български гимназии за да се срещнат с абитуриентите  лично, като им представят  програмите на ВУЗовете. Стипендията, която получава студента е 1800 рубли, тя не зависи от успеха. Въпреки това всеки ВУЗ решава индивидуално поощряването и мотивирането на студентите-чужденци.

Необходимите пари за живеене на месец за студент в Москва са приблизително 400 – 500 евро, като в провинцията живота е много по-евтин от този в столицата. Гостите ще представят своят продукт на изложението за образование, което ще се проведе в събота на 26 ноември в НДК в столицата.

В момента в страната ни се провежда  и Международна младежка олимпиада по икономика, на която ще бъдат селектирани най- талантливите деца, които ще приемат предизвикателството да учат в престижните учебни заведения.

Автор: Оля Ал-Ахмед , в. Стандарт

Снимки: Оля Ал-Ахмед