ВМФ на Русия ще се попълни с кораб за следене на системата за ПРО на САЩ

Основният разузнавателен кораб от проект 18280, предназначен за проследяване на елементи от американската система за противоракетна отбрана, ще влезе в бойния състав на ВМФ в Деня на Военноморския флот, съобщи началникът на пресслужбата на Балтийския флот Владимир Матвеев.

През тази година Денят на ВМФ в Русия се отбелязва на 26 юли.

По-рано началникът на департамента за държавни поръчки за отбрана към Обединената корабостроителна корпорация (ОКК) Анатолий Шлемов съобщи пред РИА Новости, че вторият кораб от проекта 18280 ще започне заводски ходови изпитания през 2016 г.

„В хода на провеждането на военноморския парад в Балтийско море на най-новия кораб, построен за нуждите на ВМФ, в тържествена обстановка ще бъде вдигнато Андреевското знаме. От този момент „Юрий Иванов“ ще бъде включен в бойния състав на ВМФ на Русия и ще продължи службата си в Северния флот“, каза Матвеев.

Той добави, че в скоро време „Юрий Иванов“ ще заеме място в парадния строй на корабите в Балтийск.

Корабът е предназначен за осигуряване на връзка и управление на силите на флота, водене на радиоелектронна борба, радио- и радиотехническо разузнаване, както и проследяване за компоненти от американската система за ПРО и зенитно-ракетен комплекс.

Водоизместимостта на кораба е над 4 хил. тона, далечината на плаване е не по-малко от 8 хил. мили, а екипажът е 120 души.